CASTELLUM
BLANDADE ANALYTIKERVYER EFTER RAPPORT (Direkt)

2024-05-06 12:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget Castellum får både ris och ros av analytikerna efter sin rapport som publicerades i fredags. Efter rapporten syns både köp-, sälj- och behållrekommendationer enligt de analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Under måndagen har DNB sänkt sin rekommendation för Castellum till behåll, från köp samtidigt som riktkursen sänkts marginellt till 135 kronor (136).

Nedgraderingen kommer efter en, enligt DNB, svag rapport för det första kvartalet som visat på en vakansrisk som riskerar att skapa en oro för utsikterna på hyresmarknaden.

I samband med rapporten justerade Castellum även sina finansiella mål och sin utdelningspolicy – något som enligt DNB innebär en högre sannolikhet för en återinförd utdelning.

Analyshuset har sänkt sin DPS-prognos (utdelning per aktie reds anm) till 2:10 kronor för 2024.

I en analys som gick ut efter börsstängning på fredagen har Goldman Sachs upprepat sin säljrekommendation men höjt riktkursen till 95 från 93 kronor.

"Vi förutspår att vakanserna fortsätter att öka under kommande kvartal (11 procent vid helåret 2024), kombinerat med noll hyresåterföring på grund av en svag makro", skriver Goldman Sachs.

Goldmans ekonomer prognostiserar en dämpad real svensk BNP-tillväxt 2024 på 0,2 procent, med en KPI (inflation) om 2,4 procent.

"Arbetslösheten har stigit, vilket påverkar kontors beläggningsnivåer negativt", heter det.

Analyshuset radar upp Castellums belåningsgrad (LTV) på 44,0 procent och EPRA LTV på 52,0 procent, samtidigt som räntetäckningsgraden (ICR) uppgick till 3,2x (på rullande tolv månader) vid utgången av det första kvartalet.

Vi ser fortsatt dessa siffror som krävande, samtidigt som vi prognostiserar att Castellums skuldkostnader kommer fortsätta att stiga (3,28 procent under helåret 2025), på grund av skuldernas korta löptid på 3,6 år", heter det från Goldman Sachs.

Analyshuset Kepler Cheuvreux är mer positivt inställd till Castellum-aktien och upprepar sin köprekommendation, men sänker riktkursen till 160 kronor (165).

Analyshuset betonar likväl att Castellums första kvartal inte var något bra kvartal, men dock med utrymme för tillväxt härifrån.

"Med en balansräkning i gott skick ser vi ändå utrymme för tillväxtinitiativ i portföljen framöver och förväntar oss att substansvärdet kommer att stiga under 2026", skriver Kepler Cheuvreux och fortsätter:

"Vi utgår från att substansvärdet i Q1 2024 utgjorde en botten i vår prognosperiod 2024-2026 och ser nu en period framför oss där substansvärdet stiger. Med lägre styrräntor i korten ser vi en begränsad risk för att kraven ökar ytterligare för avkastningskravet på fastighetsvärdet, vilket gör att fastighetsvärdet är mindre utsatt."

Danske Bank upprepar å sin sida sin köprekommendation och riktkurs om 140 kronor.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Castellum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -