MAERSK
"BRANSCHEN BLÖDER KAPACITET FÖR ATT UNDVIKA RÖDA HAVET" (Direkt)

2024-05-06 11:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Konflikten i Röda Havet har tvingat världens containerrederier att lägga om rutten och segla en lång omväg runt Afrika för att forsla gods mellan Asien och Europa. Branschen blöder "enorm kapacitet" som en konsekvens av detta, enligt ett kundmeddelande från danska Maersk som snappats upp av Marketwire.

Omkring 15-20 procent av industrins samlade kapacitet går om intet med anledning av den långa omvägen som är nödvändig för att undvika risken för att angripas av huthimilisens bombangrepp, skriver Maersk. Angreppen inleddes som en reaktion på Israels invasion i Gaza, som i sig var en motåtgärd efter den där styrande terrorgruppen Hamas mord- och kidnappningsräd i Israel den 7 oktober.

Utvecklingen har fortsatt vara negativ i Röda havet, där intensiteten fortsatt att öka, enligt Maersk.

"Effekterna av situationen i Röda havet utvidgas och fortsätter skapa störningar i hela industrin. Vi utvecklar lösningar med målet att erbjuda våra kunder större tillförlitlighet i försörjningskedjan", skriver bolaget.

Trafiken genom Suezkanalen, som löper ut i Röda havet, har minskat med 80 procent sedan bombningarna började. Maersk fattade beslut om att lägga om rutten till Asien och runda Godahoppsudden i stället för att ta vägen genom Suez. Flera Maersk-fartyg hade dessförinnan angripits.

I samband med delårsrapporten för första kvartalet gav Maersk prognosen att läget kommer bestå åtminstone till andra halvåret 2024 och eventuellt hela 2024.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


A.P. Møller - Mærsk B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -