Zaptec
Zaptec växer så det knakar (Stockpicker)

2021-05-25 09:30

Stockpicker följer upp den analys som tidningen gjorde senast i november 2020 av det norska laddstationsbolaget Zaptec. 200 % kursuppgång på kort tid har gjort att bettet på ytterligare uppgång försvagats. Köprekommendationen ligger kvar även om värderingsmultiplarna har blivit mer ansträngda sedan i höstas.

Het, hetare, elbilar. Så löd mottot bland placerarna i slutet av förra och i början av detta år. Partystämningen drabbade inte bara själva biltillverkarna men smittade även av sig till tillverkarna av laddinfrastrukturen. Ett flertal aktörer passade på och noterade sig på börsen både i USA och i Europa, och kurserna skenade iväg, ofta med flera hundra procent på kort tid.
Euforin har lugnat ner sig något under de senaste veckorna och i vissa fall har det rent av blivit en bakfylla, framförallt bland de bolagen som valde att gå vägen via en så kallad SPAC (Special Purpose Acquistion Company) i USA. Dessa har straffats särskilt hårt när fokus har skiftats mot inflationsoro och hotet av högre räntor, vilket har missgynnat tillväxtaktier i största allmänhet.
Norska Zaptec står, emellertid, fortfarande 280% högre än efter första handelsdagen i oktober och har rusat med över 200% sedan vår köprekommendation i början av november. Det är välförtjänt då bolaget har kommit med flera fina nyheter sedan dess.

--

För helåret 2021 räknar ledningen med en omsättningstillväxt på mer än 70%, samt en bruttomarginal på runt 40%. Givet den positiva trenden i marknaden, lanseringen av Zaptec Go och bolagets expansionsinitiativ ser vi goda förutsättningar till att man kommer lyckas med det. Konkurrensen är tuff men åtminstone de kommande 1-3 åren ser vi tillräckligt med tillväxtpotential för flera aktörer och Zaptecs framgång hittills tyder på ett produkterbjudande som uppskattas av kunderna.
Efter den starka uppgången de senaste månaderna är värderingen givetvis inte lika attraktiv som i november. Bortsett effekter från ett eventuellt förvärv av Novavolt, motsvarar dagens börsvärde justerat för nettoskulden omkring 7,7x årets förväntade omsättning (EV/Sales) och 59x rörelseresultatet (EV/EBIT). Den typen av multiplar lämnar nästan inget utrymme för eventuella bakslag och även om vi attraheras av bolagets långsiktiga potential ser vi aktien numera mest som ett spekulativt bet.

Detta är en förkortad version av analysen.

Fullständig analys hittas via direktlänk https://www.stockpicker.se/home/analys/zaptec-vaxer-sa-det-knakar och på www.stockpicker.se

Analytiker;
Sebastian Lang, Stockpicker

DISCLAIMER: Detta material har sammanställts av Stockpicker i informationssyfte och ska inte ses som rådgivning. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser och rekommendationen kan således inte garanteras. Stockpicker lämnar inte i förväg ut slutsatser och eller omdömen i materialet. Åsikter som lämnats i materialet är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av materialet och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer vara i enlighet med åsikter framförda i materialet.
Stockpicker frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på detta material. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden. Stockpicker frånsäger sig därmed allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av materialet.

Vid frågor, kontakta:

Mats Ahlskog, VD Stockpicker AB
Telefon: 08-52504762

Om Stockpicker AB

Stockpicker har levererat aktietips, analyser och nyheter sedan 1997. Vi är ett oberoende analyshus och unika på den svenska marknaden. Vi analyserar aktier och fonder som är värda att äga, både på kort och lång sikt.


support@mfn.se (mfn.se)
MFN - www.mfn.se

Zaptec - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -