Swedbank
Skillnad i kvinnors och mäns aktieexponering kan vidga sparklyftan (Cision)

2023-02-13 08:30
Med ett långsiktigt sparande kan man omfördela inkomst över livet och det är en viktig del i att skapa en hållbar privatekonomi. Kvinnor väljer ett något mindre inslag av aktier i sitt fondsparade än män och kan till följd av det gå miste om avkastning. Det kan innebära ett mindre sparkapital på sikt, visar ett nytt index från Swedbank. 

Lika många kvinnor som män sparar i fonder. De flesta, både kvinnor och män, har en tidshorisont på tio år eller mer för sitt fondsparande. Men män väljer ett större inslag av aktier. Swedbanks nya riskindex över kvinnors och mäns placeringar visar att kvinnors aktieexponering i fondsparandet är 94 procent av mäns, det vill säga index är 0,94. Det kan innebära att kvinnors sparkapital inte växer lika mycket på sikt.

– Att kvinnor har en lägre andel aktier i sina placeringar kan innebära ett deras sparkapital i slutändan blir lägre än männens. Det långsiktiga sparandet är en viktig del i en hållbar ekonomi genom hela livet, och det är synd om kvinnor skulle gå miste om avkastning, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Stora skillnader i sparkapital på lång sikt
Skillnaden i aktieexponering är något som också kan få stora konsekvenser över tid. I Swedbanks räkneexempel, baserat på ett normalstort sparande som löper över 40 år och ökar successivt, blir kvinnors slutgiltiga sparkapital nästan 280 000 kronor lägre jämfört med männens*. Exemplet avser placering med låg avgift och en årlig real avkastning på 10 procent, motsvarande börsens utveckling de senaste 30 åren. 

Aktieexponering och förväntad avkastning gör stor skillnad på det totala sparkapitalet på lång sikt. Med ett sparande enligt ovan skulle sparkapitalet vara 900 000 kronor mindre vid en real avkastning på 9 procent jämfört med 10 procent.

– Att spara varje månad i ett antal olika fonder brukar vara en bra strategi. Låter man avkastningen ligga kvar i fonderna, fortsätter med ett regelbundet sparande och gärna ökar det i takt med att man får högre lön, kan man få lite av en snöbollseffekt i sina investeringar, säger Madelén Falkenhäll. 

Placera utifrån preferenser 
48 procent av kvinnorna uppger att de vet vad som påverkar risken i deras sparande. Mer än hälften av kvinnorna vet inte eller är tveksamma till vad som påverkar avkastningen.

– Det är viktigt att utgå från hur hög risk man är villig att ta. En högre andel aktier i fondsparandet innebär en högre risk, men det kan också innebära möjlighet till avkastning på sikt. För att få koll på sin riskpreferens kan man använda bankers digitala verktyg och på så sätt hitta fonder som passar, säger Madelén Falkenhäll.

Se bilagor för ytterligare detaljer. 

Kontakt:  
Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom, tfn 076-790 16 38
Hannes Mård, presskommunikatör, tfn 073-057 41 95
www.swedbank.se/privatekonomi
www.swedbank.se/framtid

Observera att investering i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital.

* Sparande på 1 000 kronor per månad under de första tio åren, därefter 2 000 kronor per månad under 20 år och sedan 3 000 kronor per månad under ytterligare tio år.


Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -