Aktia Bank Abp
Aktia lanserade kapitalfonden Aktia Solvind III (GlobeNewswire)

2023-03-01 07:30

Aktia Bank Abp

Pressmeddelande

1.3.2023

Aktia Solvind III erbjuder även privatplacerare en möjlighet att placera verkningsfullt i utbyggnaden av förnybar energi. Fondens placeringsobjekt är den internationella kapitalfonden Taaleri SolarWind III.

Klimatförändringen och den rådande energikrisen styr investeringar mot förnybar energi. De mest betydande tillväxtmöjligheterna finns inom vind- och solkraft, som uppskattningsvis kommer att stå för över 65 procent av världens elproduktion före 2050.

Aktia Solvind III är en sluten kapitalfond, vars enda placeringsobjekt är Taaleri SolarWind III. Mottagarfondens placeringsstrategi är att anskaffa, utveckla, bygga, driva och sälja landvind- och solkraftsparker i industriell skala samt energilagringsanläggningar på målmarknader i Norden och Baltikum, Polen, sydöstra Europa, Iberiska halvön och Texas.

”Solvind III är ett efterlängtat tillskott till Taaleris tidigare fonder för förnybar energi. Det finns betydande tillväxtmöjligheter för elproduktion med sol- och vindenergi på fondens målmarknader. Elprisutvecklingen beror inte på rörelserna på aktie- eller räntemarknaden, vilket gör att placeringar i energiinfrastruktur erbjuder både en lockande förväntad avkastning och diversifieringsnytta i placerarens portfölj”, säger Jarkko Sirenius, direktör för Aktias kapitalfondsverksamhet.

Aktia Solvind III hör till den högsta hållbarhetsklassen


Aktia Solvind III har den högsta, ”mörkgröna”, hållbarhetsklassificeringen, eftersom även dess mottagarfond Taaleri SolarWind III är en finansiell produkt i enlighet med artikel 9 i EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar.

”Hållbarhet och påverkan är allt viktigare för placerare. Fondens placeringar har betydande och hållbar positiv påverkan i de länder och lokala samhällen där projekten är belägna. Projekten minskar koldioxidutsläpp och luftföroreningar, stabiliserar elsystemen, skapar lokala arbetstillfällen, producerar skatteintäkter och ökar energisjälvförsörjningsgraden” säger Kai Rintala, direktör för Taaleris affärsverksamhet för förnybar energi.

Mottagarfonden kommer att basera sig på en projektutvecklingsportfölj med närmare 30 utvecklingsprojekt. Mottagarfonden väntas finansiera en produktionskapacitet för förnybar energi på upp till 1,9 gigawatt och minska koldioxidutsläppen med cirka 2,3 miljoner ton per år. Utsläppsminskningen motsvarar koldioxidavtrycket för cirka 225 000 genomsnittsfinländare.

Aktia erbjuder en sällsynt möjlighet att placera i marknaden för förnybar energi i omvälvning

Slutna kapitalfonder har traditionellt erbjudits huvudsakligen till professionella institutionella placerare. Aktia erbjuder nu icke-professionella kapitalförvaltningskunder en möjlighet att placera i utbyggnaden av förnybar energi, vid sidan av stora institutioner.

Mandatperioden för Aktia Solvind III är 10 år och den målsatta storleken är 200 miljoner euro. Fonden öppnades för placeringar 28.2.2023.

Minimiplaceringen i fonden Aktia solvind III är 25 000 euro. Fonden är avsedd för placerare med en nettoplaceringsförmögenhet på minst 500 000 euro. Placeringen är illikvid, vilket innebär att placerarna måste bereda sig på att behålla placeringen under hela dess livscykel.

Mer information:

Jarkko Sirenius, direktör för Aktias kapitalfondsverksamhet, tfn 050 354 9461, jarkko.sirenius(at)aktia.fi

Aktia är en finländsk kapitalförvaltare, bank och livförsäkrare som har skapat välstånd och välfärd generation efter generation redan under 200 års tid. Vi tillhandahåller våra kunder digitala tjänster i ett flertal kanaler och ger personlig service på våra verksamhetsställen i huvudstadsregionen samt i Åbo-, Tammerfors-, Vasa- och Uleåborgsregionerna. Vår belönade kapitalförvaltnings fonder säljs även internationellt. Vi sysselsätter ca 900 personer på olika håll i Finland. Aktias förvaltade kundtillgångar (AuM) uppgick 31.12.2022 till 13,5 miljarder euro och balansomslutningen till 12,4 miljarder euro. Aktias aktie noteras på Nasdaq Helsinki Oy (AKTIA). aktia.com.

Taaleri Energia är en projektutvecklare och fondförvaltare inom förnybar energi. Taaleri Energia förvaltar en portfölj på 6,7 gigawatt inom vindkraft, solkraft och energilagring i utvecklings-, byggnads- och driftskedet i Europa, USA och Mellanöstern. Taaleri Energia är en del av Taalerikoncernen som är noterad på Nasdaq Helsingforsbörsen. 



Aktia Bank Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -