OrganoClick AB
SharpCell lanserar plast- och fossilfritt nonwoven-material för premiumservetter med OrganoClicks biobaserade bindemedel (Cision)

2023-03-28 09:00
Den finska airlaid nonwoven-tillverkaren SharpCell lanserar nu efter flera års utveckling, ett plast- och fossilfritt airlaid-material för premiumservetter på mässan Tissue World i Düsseldorf. Genom att använda OrganoClicks biobaserade, plastfria och hemkomposterbara bindemedel, OC-BioBinder™, har traditionella plastbaserade bindemedel ersatts i materialet. De första kommersiella volymerna kommer börja tillverkas i april 2023.

SharpCell och OrganoClick har samarbetat i mer än 5 år i utvecklingen av det nya airlaid-materialet. OrganoClicks biobaserade bindemedel som ersätter fossilbaserade plastbindemedel i det traditionella materialet, är tillverkat av råvaror som kommer från sidoströmmar i livsmedelsindustrin, t.ex. från vete, majs, citronskal och räkskal.

"Vår vision är att vara i framkant avseende hållbarhet. Vi är mycket nöjda med samarbetet tillsammans med OrganoClick", säger Pekka Pollari, VD för SharpCell. ”De bästa lösningarna hittas i samarbete med kunder och partners. Genom aktiv produktutveckling kan vi komma fram till applikationer som uppfyller även de mest krävande kraven.”

SharpCell är en innovativ tillverkare av airlaid nonwoven med ambitiösa hållbarhetsmål. Materialet som har utvecklats har potential att ersätta över 1 000 ton fossilbaserat plastbindemedel när det är fullt implementerat hos SharpCell. Samtidigt behåller materialet den mjuka känslan och textilliknande utseendet hos ett traditionellt airlaid-material. Ett 100 % fossilfritt material är också i linje med den finska regeringens mål att bli en fossilfri nation 2035.

"Vi är mycket glada över att uppnå denna stora milstolpe tillsammans med SharpCell-teamet. Vi ser fram emot att fortsätta resan med att ersätta plast och göra produkter gröna på insidan”, säger Mårten Hellberg, VD på OrganoClick.

Om SharpCell:

SharpCell är ett finskt familjeägt företag som producerar airlaid nonwoven för servetter, hygienprodukter och våtservetter. Deras moderna produktionsanläggning för airlaid nonwoven ligger i Kausala i södra Finland med en årlig produktionskapacitet om 12 000 ton/år. Produkterna exporteras huvudsakligen över hela Europa till varumärkesägare och konverterare av premiumservetter, våtservetter och personliga hygienprodukter. www.sharpcell.fi 

Kontakt: Jouni Lehtonen, Direktör - Marknadsföring och utveckling, Jouni.lehtonen@sharpcell.fi, +358(0)40 50 11 395

Bild 1: Sharpcells plastfria premiumservett med OrganoClicks biobaserade bindemedel

Bild 2: OrganoClicks biobaserade bindemedel tillverkat av sidoströmmar från livsmedelsindustrin som citronskal och räkskal


OrganoClick - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -