Coegin Pharma
Coegin Pharma presenterar nya resultat som visar på potentialen hos FOL026 för prevention av hjärt- och kärlkomplikationer vid typ 2-diabetes (beQuoted)

2023-09-20 10:52

Coegin Pharma presenterar, i samarbete med Lunds universitet, nya resultat som visar att FOL026 stimulerar tillväxt av blodkärl samt aktiverar processer som är centrala för reparation av skadad kärlvävnad. Dessa lovande resultat öppnar nya vägar för vidare klinisk utveckling inom hjärt-kärlsjukdomar.

FOL026 är en peptidbaserad läkemedelskandidat för prevention av hjärt- och kärlkomplikationer vid typ 2-diabetes samt behandling vid perifer kärlsjukdom. FOL026 tillhör samma peptidfamilj som FOL005, som har utvecklats baserat på strukturer i bindvävsproteinet osteopontin, men har till skillnad från FOL005 utvecklats för systemisk administrering, vilket innebär att läkemedlet levereras in i cirkulationssystemet så att hela kroppen påverkas. Detta skapar möjlighet att studera effekter på andra sjukdomstillstånd än sådana kopplade till huden.

Ny forskning på FOL026 har visat att läkemedelskandidaten:

  • Aktiverar uttryck av ett stort antal gener som är viktiga för att skydda kärlväggens celler mot skada liksom gener som är viktiga för reparation av skadad vävnad.
  • Ökar förmågan hos kärlväggens endotelceller och muskelceller att vandra in i skadeområden och föröka sig genom delning.
  • Minskar risken för att stressade celler dör.
  • Stimulerar kärltillväxt i djurförsök.
  • Har sin effekt genom att binda till samma position i cellytereceptorn neuropilin-1 som flera medlemmar av VEGF-familjen av tillväxtfaktorer bland annat placental growth factor.

"Resultaten är mycket intressanta. Kärlväggar utsätts kontinuerligt för slitage och skador orsakade av riskfaktorer som högt kolesterol och blodtryck, rökning och diabetes. Oförmåga att reparera dessa skador ökar risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke och tillväxtfaktorer tillhörande VEGF-familjen tycks vara särskilt viktiga för att reparera skadad kärlvägg. Funktionella genetiska studier, så kallad Mendelsk randomisering, har till exempel visat att placental growth factor spelar en viktig roll i skyddet mot att utveckla kranskärlssjukdom. Tidigare forskning har också visat att balansen mellan skada och reparation av kärlvägg är störd, särskilt vid diabetes, och att detta kan vara en viktig förklaring till den ökade risken för hjärt-kärlsjukdom och andra organskador i denna grupp. Vi saknar idag helt läkemedel med samma effekt som tillväxtfaktorerna i VEGF-familjen. Att vi har identifierat att FOL026 har just dessa egenskaper är därför väldigt spännande." säger Jan Nilsson, professor vid Lunds universitet.

"De nya resultaten är potentiellt ett genombrott för att förebygga kardiovaskulära komplikationer vid typ 2-diabetes. Risken för kardiovaskulära komplikationer är kraftigt ökad för patienter som lider av typ-2 diabetes. Därför är våra resultat med FOL026 mycket intressanta och representerar ett stort framsteg i sökandet efter en bättre behandling för dessa patienter. De nya resultaten är baserade på gedigen forskning och vi har en välgrundad förväntan på att detta projekt har potential att skapa stort värde för patienterna och bolagets aktieägare." säger Tore Duvold, VD för Coegin Pharma.

För mer information, vänligen kontakta:
Tore Duvold, VD
E-post: info@coeginpharma.com
Telefon: +45 61 90 50 66

Besök också bolagets webbsida för mer information på www.coeginpharma.com. 

Om Coegin Pharma AB
Coegin Pharma är ett nordiskt bioteknikföretag med en bred pipeline av innovativa dermakosmetiska produkter och banbrytande läkemedelskandidater. Våra projekt har stor potential att förbättra livskvaliteten för personer med kosmetiska utmaningar och för behandling av patienter med allvarliga sjukdomar såsom cancer och diabeteskomplikationer. Strategin är att skapa värde genom att utveckla och kommersialisera dermakosmetiska produkter i partnerskap med betydande kommersiella aktörer och tidigt lämna "first-in-class" läkemedelskandidater till större läkemedelsbolag. Coegin Pharma har tre etablerade portföljbolag genom Follicum AB, Reccura Therapeutics AS och Avexxin Oncology AS.


news@beQuoted.com

Coegin Pharma - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -