Swedbank
Riksbanken inleder räntesänkningar i maj (Cision)

2024-01-15 08:45
Fallande inflation och en starkare krona får Riksbanken att sänka tidigare och fler gånger under året. Den kraftiga nedgången av marknadsräntor mot slutet av 2023 medför även nedreviderade prognoser på långräntor och bundna bolåneräntor. Det visar Räntebladet, en analys från Swedbank.

Swedbank reviderar ner prognosen på Riksbankens styrränta. Den nya prognosen innebär att Riksbanken börjar sänka styrräntan i maj och därefter ytterligare tre gånger i år, vilket innebär att räntan landar på 3,0 procent vid slutet av 2024. Två ytterligare sänkningar förväntas under första halvåret 2025 vilket innebär att styrräntan går ned till 2,5 procent under nästa år.

– De senaste månadernas fallande inflation, tillsammans med en starkare krona, öppnar upp för en mjukare Riksbank. Vi reviderar därför vår prognos och räknar nu med tidigare och fler sänkningar av styrräntan i år, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank

Reviderade prognoser på långräntor
Den kraftiga nedgången av långräntor i november och december 2023 drevs av snabbt fallande förväntningar på centralbankernas styrräntor. Marknaden diskonterar nu en första sänkning av styrräntan från både Fed och ECB redan i mars/april, samt fortsatta sänkningar i rask takt därefter.

– Vi bedömer att marknaderna har prisat in för många sänkningar från centralbankerna och räknar därför med en viss rekyl uppåt i långräntor framöver. Sammantaget revideras ändå långräntor ned jämfört med vår förra prognos i november, säger Andreas Wallström.

Fortsatt ner för bundna bolån 
De nedreviderade marknadsräntorna, tillsammans med den faktiska nedgången av bundna bolåneräntor i december, medför att också prognoserna på bolåneräntor revideras ned.

– De rörliga bolåneräntorna bedöms ha toppat på omkring 4,8 procent i höstas och sjunker i år i samband med att Riksbanken sänker styrräntan. Räntor med bindningstid på tre och fem år väntas ligga kvar omkring 4 procent under prognosperioden, säger Andreas Wallström.

För mer information och hela rapporten, se bilaga Räntebladet januari 2024 eller besök Swedbank makrofokus.

Kontakt:
Andreas Wallström, prognoschef Swedbank, tfn +46 72 229 20 07 
Charlotte Nilsson, presskommunikatör Swedbank, tfn +46 76 534 66 12


Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -