Bingo för Lundin Petroleums ägare

Lundin petroleum Lundin Petroleums aktie är tillsynes ned med 15 procent på tisdagen. Men aktien handlas för första dagen exklusive den brittiska verksamheten, vilket innebär att den verkliga kursförändringen för aktieägarna är plus 10 procent.

Den brittiska verksamheten, med utvinning av Nordsjöolja, har lagts i det nya bolaget Enquest plc. Aktierna i det bolaget kommer att delas ut till dem som har aktier i Lundin Petroleum.

Enquest kommer även att förvärva de brittiska olje- och gastillgångarna av Petrofac Limited (Petrofac), ett bolag noterat på Londonbörsen.

Börsnotering och start av handel i Enquest-aktien startade idag den 6 april 2010 på Londonbörsen samt på NASDAQ OMX Stockholm.

Villkoren ser ut på följande sätt: En aktie i Lundin Petroleum ger en aktie i Enquest som levereras till depåerna den 9 april 2010. Ytterligare 0,3474 Enquest-aktier för varje Lundin Petroleum-aktie levereras omkring den 12 april 2010.

Om en aktieägare i Lundin Petroleum har rätt till en del av en aktie i Enquest, kommer sådana andelar att läggas samman till hela aktier och säljas på Stockholmsbörsen. Behållningen kommer att betalas ut kontant till aktieägarna omkring den 16 april 2010.

När detta skrivs är utdelningen värd cirka 15,90 kronor per Lundin Petroleum-aktie medan kursen fallit med endast 9,55 kronor, det vill säga kursen för Lundin har reagerat mycket positivt på avskiljningen med en justerad uppgång på närmare 10 procent.

Vi behåller vår positiva syn till sektorn men ser trots allt intressantare alvernativ i sektorn än Lundin Petroleum. Vi behåller vår rekommendation Neutral.



 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -