Gå före proffsen inför nordens största bolagsträff

Aktietips Den 11-12 januari sker Nordens största företagsseminarium i Köpenhamn. 100 nordiska bolag möter 400 förvaltare. Ofta har seminariet en kursdrivande effekt. Det kan vara läge att, inte ta rygg, utan gå före proffsen. Se här vilka bolag som vi anser bör bli gynnade.

Front running är normalt ett fult ord som förknippas med olagliga affärer där investerare köper eller säljer aktier innan information blir offentlig. I detta fall finns det utrymme att utnyttja ett kommande informationstillfälle helt lagligt och även tjäna pengar på det.

Vi skärskådar nedan nordens största seminarium, arrangerat av Enskilda Securities, och plockar ut godbitarna. Historiskt har det visat sig vara en klok strategi, där de deltagande företagen gått väsentligt bättre än index dagarna efter seminariet.

Vi nämner tolv bolag som vi sedan tidigare har köprekommendation till och som har förutsättningar att dra till sig intresse i samband med seminariet som äger rum den 11 och 12 januari.

Enskilda Securities Small & Midcap seminar har sedan starten 1998 varit det i särklass det största seminariet som hålls i Norden. I år kommer drygt 100 koncernledningar att presentera sig för omkring 400 professionella förvaltare från hela världen, vilket är ett nytt rekord.

Som vanligt hålls seminariet på hotell Hilton vid Köpenhamns flygplats. Förutom presentationerna har förvaltarna möjlighet till enskilda möten med företagsledningarna, till detta kommer samkväm och middag vilket ytterligare ger investerare möjlighet att bilda sig en uppfattning om företagen. Ska man vara uppriktig så utbyts det även en hel del förtrolig information under dagarna.

Vi är nu i början på ett nytt börsår då förvaltare världen över skall positionera sig både vad avser branscher och företag. Januari är fram till kvartalsrapporterna dessutom en månad som är fattig på information, här kommer därmed mycket av årets placeringsstrategi att avgöras. Då seminariet hålls nära resultatperioden skall vi inte förvänta oss några större nyheter vad avser siffror, däremot mer branschspecifika nyheter som kommer att påverka förvaltarnas syn på olika branscher.

Historiskt har det visat sig att de företag som presenterar sig har utvecklats starkt i anknytning till konferensen. Inte sällan läggs stora köp- eller säljorder direkt i pauserna mellan presentationerna. Detta är inte konstigt då 400 stora förvaltare av små- och medelstora nordiska företag är på plats.

Nedan kommer vi att plocka russinen ur kakan och rekommendera köp innan den 11-12 januari då konferensen går av stapeln i Köpenhamn.

Av de drygt 100 företagen som presenterar sig är 45 noterade på de svenska börserna. Vi väljer att fokusera på dessa samt väljer att lyfta fram de bolag som har vi har en positiv rekommendation på och som fortsatt framstår som lågt värderade.

Av de företag vi har en positiv hållning till återfinns företag under den första seminariedagen som skogsföretaget Billerud samt spelföretaget Betsson. Även investmentföretaget Kinnevik, liksom övervakningskameratillverkaren Axis, säkerhetsföretaget Loomis samt strålknivstillverkaren Elekta sticker enligt vårt förmenande ut som köpvärda alternativ. De nu nämnda företagen presenterar sig den 11 januari.

Om vi tittar på den 12 januari så är det en hel del intressanta presentationer som går av stapeln. Lindab, kökstillverkaren Nobia, underleverantören Trelleborg, hotellkedjan Rezidor, bygg- och fastighetsbolaget JM samt oljeföretaget Ludin Petroleum är samtliga företag där vi har en positiv rekommendation samt där företagsledningarna historiskt visat sig kapabla att göra starka presentationer.

Dessa 12 företag ger dessutom en bra mix mellan branscher. Samtliga bör leverera bra presentationer och därmed dra till sig investerares intresse, vilket kan få genomslag i kurssättningen.

Samtliga företag är dessutom lågt värderade i förhållande i absoluta tal samt jämfört med respektive sektor. En mix av ovanstående företag bör därmed ge en bra avkastning de närmaste veckorna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -