Så kan du spara med hjärtat

Krönika För den som vill göra en välgörande insats finns flera fonder på den svenska marknaden som avstår viss del av avkastningen till välgörenhet. Intresset för dem är stort, främst från unga. Här är fonderna för ett behjärtansvärt sparande som har gått bäst.

I veckan fick 79 ideella organisationer dela på 45 miljoner kronor. Dessa miljoner skänktes av sparare som äger andelar i ett antal ideella fonder från Banco, som numera ägs av Swedbank. Totalt har välgörenhetsorganisationerna fått 800 miljoner kronor sedan Banco-fonderna startades 1992.

Ideella fonder ska inte förväxlas med etiska fonder, även om många fonder är en kombination av de två. Etiska fonder placerar enligt speciella regler, medan ideella fonder årligen avsätter en procentandel av fondens värde, vanligen 1-2 procent, till välgörenhet.

Fördelen med att ge bort via fond istället för att själv göra en avsättning är att du slipper betala skatt på den summa som ges bort via fonden. Om dina fondandelar är värda 50 000 kronor så ger du 1 000 kronor i bidrag varje å, om fonden avsätter 2 procent.

Intresset för ideella fonder är stort, enligt Ulrica Sjöving, marknadsansvarig för ideella organisationer på Swedbank Robur.

"Det har konstant varit starkt och fortsätter att vara det", säger hon.

Framförallt är det unga personer som lockas mest. Enligt en färsk undersökning från Swedbank är 83 procent av unga mellan åldrarna 16 till 29 år positivt inställda till att skänka pengar till ideella organisationer, medan bara 64 procent av åldergruppen 45-59 har en positiv inställning.

"Kanske är det en generationsfråga. Unga människor verkar brinna mer för välgörenhetsfrågor", tror Ulrica Sjöving.

Den utdelning från Banco-fonderna som Swedbank Robur gjorde i veckan var ovanligt stor. Det berodde helt och hållet på den framgångsrika utvecklingen på börsen under förra året och året innan. God utveckling för fonden betyder alltså större bidrag till välgörenheten.

En fond som har gjort både fondsparare och organisationer glada är Skandia Cancerfonden, som på ett år har stigit med 29 procent. Varje år ges 2 procent av fondens kapital till Cancerfonden, för att stödja cancerforskningen.

Det innebär att en fondsparare vars andelar var värda 10 000 kronor för ett år sedan har gett 258 kronor till cancerforskningen, och 2 640 kronor i värdeökning som faller spararen till godo. Fallet är liknande med Skandia Världsnaturfonden, som på ett år uppvisar ungefär samma resultat.

Banco Idell Miljö är en kombinerad ideell och etisk aktiefond, vilket innebär att fonden dels årligen sätter av 1 procent av fondvärdet till ideell verksamhet och samtidigt har etiska placeringsregler. Fonden har stigit med 25 procent i år. Det betyder att fondspararen som hade andelar värda 10 000 kronor för ett år sedan i år ger 125 kronor till välgörenhet.

Fondbolaget Eldsjäl har fonden Eldsjäl Gåvofond som på ett år stigit med 22 procent, och som avsätter 2 procent i bidrag. Den fondsparare vars andelar för ett år sedan var värda 10 000 kronor på ett år har fått se värdet öka med 2 000 kronor i egen ficka, plus att denne gett ett välgörenhetsbidrag på 245 kronor. Spararen får här själv välja vilken organisation han eller hon vill att pengarna ska gå till.

Betydligt sämre har det gått för Öhman Hjärt-Lungfonden, som på ett år bara lyckats prestera 3,4 procent. Fonden har dock ett annat bidragsupplägg vad gäller avsättningen till välgörenhet, i detta fall insamlingsorganisationen Hjärt-Lungfonden. Här avsätts istället för en del av avkastningen en fjärdedel av de årliga intäkterna, det vill säga förvaltningsavgifterna.

Den som sparar i aktier har också möjlighet att enkelt skänka pengar till välgörenhet. Aktieutdelningen kan nämligen skänkas direkt ¿ utan kapitalskatt. En organisation som Läkare utan gränser i Sverige får årligen in cirka en miljon kronor från aktieägare via utdelningar.

Det är ett klokt sätt att ge bort, eftersom gåvan ökar med 40 procent i värde på grund av avsaknaden av kapitalskatt på utdelningen.

Men tänk på att för att slippa skatten så måste man avstå från rätten till utdelning innan man har fått den utbetald, och därför är det viktigt att man kontaktar sin bank eller mäklare före bolagsstämman.

P.S Följ mig gärna på Twitter @FridaPlacera.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -