Dags för notering av Shamaran Petroleum

Shamaran petroleum  I morgon, onsdag den 22 juni, gör ytterligare ett Lundin-företag entré på Stockholmsbörsen. Det är oljeföretaget Shamaran Petroleum som sedan tidigare finns noterat på Torontobörsen. Här redogör vi för hur processen går till.

De aktieägare som idag äger aktier i Shamaran Petroleum via Kanada erbjuds möjligheten att konvertera dessa kostnadsfritt till svenska aktier, oavsett hos vilken förvaltare aktierna finns. Antalet blir detsamma som det nuvarande innehavet. Det är dock inget tvång att konvertera till svenska aktier.

Aktien kommer att bli noterad på marknadsplatsen First North. Öhman Fondkommission har varit rådgivare till företaget. Öhman kommer även att vara likviditetsgarant för de svenska aktierna. Det vill säga om likviditeten är för dålig kommer man att köpa in aktier i Kanada och konvertera dessa till svenska aktier.

Hur stor andel som initialt kommer att handlas på Stockholmsbörsen vet vi först i morgon onsdag. En ledtråd kan vara separatnoteringen av Africa Oil där initialt drygt 10 procent av bolaget redan dag ett återfanns på den svenska börsen.

Vårt råd blir att konvertera aktierna nu då det är kostnadsfritt. Normalt är det även högre courtage att handla på utländska börser, vilket är ytterligare ett argument. Vår tidigare slutsats och köprekommendation kring Shamaran Petroleum kvarstår. Bolaget har fyra oljefält i den oljerika irakiska delen av Kurdistan.

Analysen av Shamaran Petroleum kan du läsa här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -