Småaktierna med köpläge

Aktietips  Vi har plockat ut några av de små och medelstora företag som vi är positiva till som har gemensamt att de fallit mer än 10 procent den senaste månaden. Köpläge alltså. Se här vilka.

Vi har haft en stökig utveckling på börsen den senaste månaden. Oro för konjunkturen och skuldkris i Grekland är några av de faktorer som påverkat marknaden negativt.

Vi väljer här att lyfta fram några av de aktier som enligt vår mening fallit omotiverat under juni. Det finns goda möjligheter att dessa aktier kommer att rekylera upp inom de närmaste veckorna.

Om vi börjar med småbolag är följande aktier väl värda att investera i på nuvarande kursnivåer. Bemanningsföretaget Uniflex har tappat drygt 20 procent under de senaste 20 handelsdagarna. Företaget värderas till ett p/e-tal på 10 gånger innevarande års resultat samt omkring ett p/e 8 för nästa års prognostiserade resultat. Om man inte tror på att industrin skall tvärbromsa under året är detta definitivt ett bra köptillfälle.

Säkerhetsföretaget PSI Group har fallit 18 procent de senaste 20 dagarna och närmare 40 procent sedan vår analys i mars. De första 20 procenten av nedgången kan förklaras med att den tidigare aviserade avyttringen av SQS Security Cube inte kunnat fullföljas som planerat. Skälet var att den ryske köparen inte betalat som avtalat utan begärt ytterligare tid. De senaste 20 dagarnas nedgång är dock obegriplig. Vi tror på en snabb rekyl uppåt.

En annan av våra favoriter som fallit kraftigt är konsultföretaget Semcon. Verksamheten är inriktad är mot den globala fordonsindustrin, som för tillfället utvecklas starkt. Övriga områden är industridesign samt informationslösningar inom interaktiv marknadskommunikation. Kursen för Semcon har rasat med 15 procent de senaste 20 dagarna. P/e-talsmässigt värderas bolaget nu till 7, vilket är den lägsta värderingen bland nordens samtliga konsultbolag. Ett utmärkt köpläge med andra ord.

Bland de medelstora företagen på Stockholmsbörsen som vi är positiva till sticker följande företag ut: Byggmax har under perioden rasat med 32 procent, vilket framstår som omotiverat. En del av förklaringen är vinstvarningen för årets andra kvartal. Sannolikt har dock volymerna för lågprisvaruhuset påverkats negativt av en ovanligt lång och bister vinter. Vi räknar med att företaget når ett resultat per aktie på cirka 3,30 kronor, vilket ger ett p/e-tal på 12.

Bemanningsföretaget Proffice har fått sett aktiekursen falla med 18 procent under perioden. Företaget är verksamt inom områdena personaluthyrning, rekrytering samt omställning. Värderingsmässigt är företaget något högre värderat än Uniflex. Cyklikaliteten är dock lägre än för Uniflex, vilket motiverar en högre värdering. Ett p/e-tal på 13 för innevarande år samt 10 för år 2012 känns inte på något sätt utmanande, med andra ord ett bra köptillfälle.

Lindab, som säljer stuprör, ventilationsrör samt andra byggkomponenter har fallit med drygt 11 procent den senaste tiden. Inte heller här går det att hitta några fundamentala skäl till kursfallet, tvärtom, det mesta går i rätt riktning för företaget. Det har länge varit känt att innevarande år är något av ett mellanår för företaget. Redan nästa år hamnar p/e-talet under 10. Vi ser därmed ett bra köptillfälle även för Lindab.

Värdetransportföretaget Loomis är det sista av de företag vi väljer att lyfta fram. Aktien har helt utan orsak fallit med 9 procent de senaste 20 dagarna. Efter det nyligen genomförda förvärvet i USA framstår företaget som väldiversifierat och med en mycket stor potential för att höja lönsamheten de kommande åren. Vi räknar med att Loomis kommer att nå ett resultat per aktie på drygt 8 kronor för innevarande år. Företaget värderas därmed till ett p/e-tal på 10. En relativt ocyklisk verksamhet motiverar en väsentligt högre värdering. Vi ser med andra ord även här en rejäl kurspotential.

----

Redan den 17 juni publicerade vi en artikel där vi på motsvarande sätt lyfte fram de storbolag vi är positiva till, men som fallit tungt i Greklandsoron, och därmed är köpvärda. Läs den artikeln här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -