Nej, världen går inte under i morgon

Aktier  När jag tittar ut genom fönstret finns världen kvar. Människor går till sina arbeten och gör sina inköp, det vill säga allt är som tidigare. Skall man däremot tolka världen utifrån en nervös aktiemarknad så är harmagedon nära, vilket självklart inte är fallet.  Leif Pettersson presenterar här en rad aktier som går att köpa till reapris.

Räntan i Sverige har under den senaste tiden fallit på grund av ekonomiska problem i en rad av euroländerna samt ett sänkt kreditbetyg för USA. I Sverige har vi dock fortsatt stabila statsfinanser, samt historiskt starka balansräkningar hos våra svenska flaggskepp.

Internationella fondförvaltare tenderar dock att i panik kasta ut innehav i vad man anser vara marginalmarknader. Sverige ingår tyvärr i denna kategori vilket onekligen skapar goda investeringsmöjligheter för dem som inte rycks med i den allmänna paniken. Det vi nu ser är ett klassiskt exempel på ren och skär panik. Det är alltid en god affär att köpa när någon annan inte vill ha, det tillfället ser vi nu.

Vi kan bland de svenska företagen hitta ett stort antal aktier som omotiverat fallit med mer än 30 procent bara den senaste månaden.

Vi listar nedan ett antal kvalitetsföretag som har historiskt låga värderingar samt kommer att ge en direktavkastning som vida överstiger det en bank kan erbjuda i ränta.

Om vi tittar på värderingarna ser många av våra kvalitetsföretag billiga ut. Bland de företag vi har köprekommendation på vill vi lyfta fram följande företag:

Semcon, som är ett välskött konsultföretag med inriktning mot framför allt fordonsindustrin har under den senaste månaden fallit med drygt 40 procent. Värderingen ligger nu på ett p/e-tal på 6,6 gånger årets prognostiserade resultat, det vill säga en smått löjligt låg värdering.

Ett annat företag som drabbats hårt av nedgången den senaste månaden är it-företaget Orc Group. Vi har tidigare haft en neutral rekommendation på bolaget men efter 40 procents kursfall på en månad blir läget ett annat. P/e-talet har nu kommit ner på drygt 11 vilket vi tycker är attraktivt.

Om vi tittar på verkstadssektorn finns ett antal företag som nu värderas till historiskt löjligt låga nivåer.  Haldex, Saab, Hexpol, Trelleborg, Höganäs, SKF, Volvo, Scania, Autoliv samt Electrolux får man nu till ett p/e-tal långt under 10, vilket kommer att visa sig vara en bra affär för den som vågar investera.

Även övriga sektorer visar en fortsatt orimligt låg värdering. Astrazeneca, med sin välfyllda balansräkning, handlas till ett p/e-tal på 6,4.

Om vi ser på direktavkastning finns det även fynd att göra. Företag som Björn Borg, Orc Group, NCC, Sigma samt Tele2 kommer med nuvarande värdering att leverera en direktavkastning på mer än 10 procent för innevarande år, vilket självklart är attraktivt.

Listan över aktier som nu handlas historiskt lågt kan göras lång. Vad skall man då som sparare göra? Ett bra och lönsamt alternativ är att investera i en svensk aktiefond där man får en bred exponering mot den uppgång som sannolikt kommer att bli kraftig. Att sälja på nuvarande nivåer kommer att visa sig vara en mycket dålig affär. Detta förutsätter självklart att man, liksom jag, faktiskt tror att solen går upp även i morgon.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -