Köpläge i urstarkt Volvo

Aktieanalys  Det brukar heta att marknaden alltid har rätt, när det gäller Volvo stämmer inte detta på långa vägar. Sedan vår senaste analys från den 22 juli har kursen rasat med drygt 30 procent. Torsdagens försäljningssiffror för augusti visar tydligt att marknaden är helt fel ute.

Vi fortsätter att rekommendera köp och ser en kurspotential upp emot 110-120 kronor per aktie. Jämför det med dagens kurs under 75 kronor och vi ser en 50-procentig potential.

Volvokoncernens totala lastbilsleveranser ökade med 35 procent i augusti till 15 557 fordon, jämfört med samma period förra året. På Europamarknaden ökade leveranserna med 52 procent till 4 166 fordon, efter en uppgång på 39 procent i västra Europa och en ökning med 125 procent i Östeuropa.

Leveranserna i Nordamerika var samtidigt upp 57 procent till 3 096 fordon medan leveranserna i Sydamerika steg med 73 procent till 2 964 fordon. I Asien steg leveranserna med 6 procent till 4 067 fordon.

Sett till bolagets olika varumärken steg Volvo Lastvagnars totala leveranser med 59 procent under augusti.

På den nordamerikanska marknaden ökade Volvo Lastvagnars lastbilsleveranser med 74 procent till 2 105 fordon under augusti, trots vissa störningar till följd av komponentbrist.

Att försäljningssiffrorna är imponerande är en underdrift. Som alla känner till har augusti karaktäriserats av ett antal makroekonomiska orosmoln.  Att trots detta uppvisa den tillväxt som Volvo gör är mer än imponerande.

Vi kommer nu sannolikt att få se analytikerna dra upp sina prognoser för resultatet rejält. Nuvarande prognoser, enligt SME Direkt, indikerar ett resultat på 9,23 kronor för helåret 2011. Prognosen innebär ett p/e-tal på knappt 8. 

Värderingen hamnar därmed i linje med företag som Scania men betydligt lägre än tyska MAN. Men återigen, vi kommer att få se rejäla prognosuppjusteringar den närmaste tiden.

Bland de svenska lastbilsföretagen föredrar vi definitivt Volvo framför Scania vid nuvarande värdering.

Självklart är år 2012 fortfarande ett frågetecken volymmässigt för Volvo. Man bör därmed räkna med att resultatet nästa år kommer att bli något lägre än för år 2011.  Det blir dock inte tal om några nedgångar som vi såg i kölvattnet efter finanskrisen.

Återinvesteringsbehovet i marknaden är dessutom högre än för tre år sedan. Ny lagstiftning avseende utsläpp inom EU-området från och med år 2014 kommer dessutom att ytterligare öka efterfrågan på nya lastbilar.

Om år 2012 blir ett mellanår, vilket vi ännu inte vet, så kommer volymerna därmed att kraftig öka redan år 2013, och därmed resultatet.

Vår övertygelse är att marknaden kommer att justera upp prognoserna rejält för Volvo under de närmaste dagarna. Att köpa aktien på nuvarande värdering lämnar definitivt en 50-procentig kurspotential på sex månaders sikt.

Rekommendationen blir självklar. Om man inte har Volvo i portföljen är det hög tid att köpa aktier i detta högkvalitativa företag, bättre läge än detta lär vänta på sig.

Vår rekommendation är Köp.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -