Ta hem vinsten i Africa Oil

Aktieanalys Sedan vår köprekommendation i slutet av november 2011 har aktiekursen i Africa Oil rusat med närmare 50 procent. Vi tror att ett eventuellt bakslag i pågående borrningar riskerar att sänka kursen rejält. Vi sänker vår rekommendation till Neutral.

Fredagens 12-procentiga kursrusning i Afica Oils aktie berodde på att mäklarfirman Nomura har inlett bevakning av bolaget och satt riktkursen till 35 kronor per aktie. Det kan jämföras med dagens kurs på drygt 14 kronor. Kursuppgången har med andra ord inga fundamentala orsaker. Vi ser den senaste tidens uppgång som ett bra tillfälle att realisera kursvinster i aktien.

Africa Oil har ett antal högintressanta projekt i östra Afrika (Kenya, Etiopien samt Somalia) samt i Mali. Totalt har företaget intressen i 14 olika block i de olika länderna med varierande ägarandel.

Samtliga områden i östra Afrika ligger i närheten av redan kända stora fyndigheter. Som exempel kan nämnas området i Kenya som ligger i förlängningen av Lake Albert Oil Field i grannlandet Uganda där den brittiska samarbetspartnern Tullow Oil hittat över 1 miljard fat olja. Självklart är detta positivt och ökar möjligheterna för att även Africa Oil skall nå framgångar i Kenya.

Det är ett aggressivt borrprogram som företaget nu påbörjar. I Kenya kommer mellan fyra och sju borrningar att genomföras, en borrning kommer att genomföras i Etiopien samt två prospekteringsborrningar i Somalia (Puntland).

De möjliga oljefyndigheterna uppges till 11,54 miljarder fat olja, varav Africa Oils andel uppgår till 5,3 miljarder fat. Historien har dock lärt oss att det är en stor skillnad mellan möjliga fyndigheter och det som i slutändan eventuellt hittas.

Om företaget hittar olja vid någon av de kommande prospekteringsborrningarna kan vi räkna med en rejäl uppgång för aktien. Motsatt kommer misslyckade borrningar att sätta en rejäl press på aktiekursen.

För att ge en uppfattning om vad eventuella fynd kan vara värda kan vi jämföra med den affär som nyligen genomfördes. Tullow Oil förvärvade en fyndighet på 335 miljoner fat i Uganda från Heritage. Prislappen uppgick till 1,5 miljarder dollar, vilket motsvarar 4,23 dollar per fat.

Om Africa Oil skulle nå 20 procent av de potentiella reserverna, det vill säga drygt 1 miljard fat olja, talar vi med andra ord om ett värde på närmare 4,5 miljarder dollar, vilket motsvarar nio gånger det nuvarande börsvärdet. Potentialen är med andra ord mycket stor i bolaget.

En eller flera misslyckade borrningar skulle däremot sänka värdet på bolaget rejält samtidigt som en nyemission skulle vara trolig, vilket också företagets operative chef Jim Phillips bekräftade i den intervju som Frida Andersson gjorde på plats i Kenya för två veckor sedan.

Med nuvarande värdering anser vi med andra ord att risk/reward talar emot företaget.

Det som ligger företaget i fatet är att det är verksamt i en del av världen där riskerna, inte minst den politiska, är väsentligt högre än normalt. Man kan också ha synpunkter på läget för mänskliga rättigheter i till exempel Etiopien där bolaget har licenser, men den diskussionen lämnar vi därhän i denna analys. Förutsättningar för oljeprospektering och oljeutvinning kan med andra ord snabbt förändras, vilket i sig motiverar en rabatt.

Placera.nu har under en lång tid varit positiva till oljesektorn som helhet, en bedömning som kvarstår.  Med nuvarande värdering föredrar vi dock Alliance Oil, Lundin Petroleum samt Blackpearl framför en investering i Africa Oil.

I linje med detta sänker vi vår rekommendation från Köp till Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Africa Oil Corp. Neutral 14,65 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -