Oljan rinner till för Lundin

Aktiekommentar Måndagen var lyckad för oljefamiljen Lundin på börsen. Africa Oil rusade med 40 procent medan Lundin Petroleum ökade med 7 procent efter nya oljefynd. Är det då köpläge eller dags att ta hem vinsterna? Se vår åsikt här.

Under måndagen uppgav Africa Oil att företaget tillsammans med Tullow Oil hittat olja vid borrningen av fältet Ngamia-1 i Kenya. Tullow Oil är operatör med en ägarandel på 50 procent, Africa Oil äger resterande 50 procent. Africa Oils aktie rusade med runt 40 procent på beskedet.

Det är dock viktigt att hålla i minnet att vi först om några månader kommer att få en första uppskattning om hur stort måndagens kenyanska fynd är.  Det som talar för att fyndigheten är stor är att fältet ligger ligger i förlängningen av Lake Albert Oil Field i grannlandet Uganda där den brittiska samarbetspartnern Tullow Oil hittat över 1 miljard fat olja. Självklart är detta positivt och ökar möjligheterna för att Africa Oil skall nå framgångar i Kenya.

Africa Oil har ett antal högintressanta projekt i östra Afrika (Kenya, Etiopien samt Somalia) samt i Mali. Totalt har företaget intressen i 14 olika block i de olika länderna med varierande ägarandel. Det finns med andra ord en stor potential för att företaget kommer att hitta olja i något eller några av de andra blocken.

Det är ett aggressivt borrprogram som företaget nu påbörjar. I Kenya kommer mellan fyra och sju borrningar att genomföras, en borrning kommer att genomföras i Etiopien samt två prospekteringsborrningar i Somalia (Puntland).

Så sent som den 5 mars justerade vi ner vår rekommendation för Africa Oil till Neutral. Skälet var att vi ansåg att risken, efter en 50-procentig kursökning på ett par månader, var för hög i aktien.

Hur skall man då se på aktien idag? Först kan vi konstatera att företaget, vid full utspädning, har ett marknadsvärde på drygt 5 miljarder kronor. Det krävs med andra ord att fyndigheterna kommer att bli mycket stora för att försvara nuvarande värdering.

Det är här viktigt att ha i minnet att marknaden redan har åsatt Kenyafyndet ett värde på närmare 1,5 miljarder kronor, vilket gör att det inte finns utrymme för besvikelser då det avser fyndets storlek och utvinningsbarhet.

Vi behåller därmed vår tidigare neutrala rekommendation på Africa Oil. Det ligger i sakens natur att denna rekommendation blir fel om oljefyndet visar sig vara mycket stort. Det är upp till var och en att spekulera i detta. Vi vill bara peka på risken.

Även Lundin Petroleum hade en lyckad dag på börsen under måndagen med en kursuppgång med 7 procent.

Skälet till uppgången var resultatet från den utvärderningsborrning som genomförts vid det tidigare jättefyndet vid fältet Johan Sverdrup i Nordsjön. Ytterligare en sidospårsborrning kommer att genomföras mot väst för att fastställa storleken av fyndet.

Den totala storleken på fyndigheten anges till mellan 1 700 till 3 300 miljoner oljeekvivalenter (PL501 samt PL265). I det lägre intervallet är fyndigheten det femte största någonsin i Norge, i det övre intervallet ett av de största någonsin. Fyndet är även den största prospekteringsfyndigheten i världen under 2011.

Lundin Petroleums andel i ovanstående fält blir mellan 410 och 870 miljoner fat olja. Ytterligare utvärderingsborrningar i fältet kommer att göras under året för att fastställa storleken.

De senaste veckorna har Lundin Petroleum varit i skottgluggen i massmedia på grund av tidigare prospektering i Sudan. Vi avstår från att ha en åsikt om detta men vi ser ingen anledning att på kommersiella grunder ändra vår tidigare köprekommendation.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -