Inget fel på männens självförtroende om ekonomin

Sparande Män anser sig vara bättre än de flesta när det gäller privatekonomi och pensionssparande. Men de tjänar inte mer pengar än kvinnorna. Det framgår av en undersökning som AMF gjort.

Sedan gammal vet vi att män har så gott självförtroende vad gäller bilkörning att väldigt många anser sig vara bättre än de flesta. Nu framkommer det i en undersökning från pensionsbolget AMF att samma sak gäller privatekonomin och pensionssparande. Inget fel på självförtroendet där heller alltså.

AMF har låtit från 3 000 män och kvinnor i hela landet ange hur stor kunskaper de anser sig ha om privatekonomi, pensioner och aktie- och fondsparande. Nästan hälften av männen, 45 procent, anser att deras kunskaper om privatekonomi är bättre än genomsnittet. Andelen kvinnor som svarar samma sak är 30 procent.

När det gäller fondkundkaper ökar dock ödmjukheten. 24 procent av männen anser att de har bättre kunskaper än genomsnittet, samtidigt är andelen kvinnor här bara är 10 procent.

Män väljer också en högre risknivå i sina privata placeringar. Män har generellt en större andel aktier jämfört med fonder i sitt sparande än vad kvinnor har.

Samtidigt visar statistik från pensionsmyndigheten att män knappast har bättre värdeutveckling än kvinnor. Under perioden 1995-2011 hade kvinnor en årlig snittavkastning på 2,6 procent. Männen kunde genom sina "mycket större kunskaper" stoltsera med en tiondels procentenhet mer, 2,7 procent.

"Kanske är det dags för kvinnor att börja tro på sig själva när det gäller privatekonomi och pensionssparande. Dubbelt så många män som kvinnor anser att de har bättre koll på pensionssystemet än genomsnittet, men det avspeglas inte i pensionsvalen", säger Fredrik Nordström, chef för trygghetsekonomi på AMF.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -