Nästa elfaktura kan bli 25-30 procent lägre

Elpriset Elpriset har mer än halverats på grossistmarknaden i juli. För konsumenter med rörligt elpris lär det innebära en 25-30 procents lägre elfaktura i augusti, jämfört med den du just betalat.

Elpriset har sedan mitten av juli fallit till nivåer som vi inte sett hittills under 2000-talet. En kilowattimme kostade i snitt drygt 7 öre på elmarknaden Nordpool på onsdagen. Det kan jämföras med chockpriserna vintern 2010/2011 då priset tidvis kom upp över 1 krona. Hittills i år har priset fallit från omkring 45 öre i januari.

Den som söker efter bästa rörliga elpris för konsument ser dock inte juli månads prisnedgång hos elbolagen, ännu. På till exempel Vattenfalls hemsida är det rörliga elpriset 29,54 öre per Kwh före skatter och avgifter. Det beror på att det rörliga elpriset egentligen baseras på snittet av föregående månad.

"Det pris du ser idag är snittet av den inköpsprofil våra kunder hade per timme i juni. Julipriset håller på att sättas nu eftersom månaden inte är slut. Vad det blir för juli står klart några dagar in i augusti och kommer att synas på fakturorna som kommer i mitten av månaden", säger Magnus Holm, chef för Vattenfall Försäljning.

Hittills i juli har elpriset på grossistmarknaden Nordpool fallit från cirka 20 öre i början av månaden till idag cirka 7 öre. Om vi leker med tanken att priset stannar på nuvarande nivå månaden ut kommer snittpriset för juli att landa omkring 10-12 öre.

Men, sedan tillkommer elbolagets påslag, skatter och avgifter. Ovanpå Vattenfalls grundpris på 29,54 öre i juni läggs elskatt, moms och avgifter med drygt 43 öre, totalt cirka 73 öre.

I bästa fall kan totalpriset för konsument hamna i häradet 50-55 öre per Kwh för juli. I så fall är det en nedgång med 25-30 procent jämfört med juni.

"Vi håller på att införa timpris även för privatkunder. Den som vill ha ett exakt elpris timme för timme där hemma kommer att kunna ha det inom kort", säger Magnus Holm.

Observera att alla räkneexempel i denna artikel bygger på mycket grova bedömningar. Det finns också en mängd variationer beroende på var i landet man bor och vilken typ av el man köper. I denna artikel har vi utgått från blandade enerigslag och elpriserna i Mellansverige, det så kallade elområde 3.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -