Bättre tillväxt i Sverige - då höjs boräntan

Bolån På måndagen kom SCB med överraskande positiva siffror för Sveriges BNP-tillväxt. Glada besked. Men nu höjs boräntan igen.

Det statliga bolåneintitutet SBAB höjer räntorna på sina bundna lån. En tvååring höjs med 17 punkter till 3,66 procent, tre- till femåringar höjs med drygt 20 punkter så att femåringen noterar 3,91 procent.

Detta trots att det under juli rått ett bolånekrig där bankerna har konkurrerat om att sänka räntorna. Så sent som för två veckor sedan, den 18 juli, sänkte SBAB räntorna på sina bundna bolån.

"Vi vill vara snabba med att anpassa våra räntor till marknadsräntorna, och vi har sett en uppgång på de längre löptiderna sedan en vecka tillbaka, med en tonvikt på gårdagen då det kom positiva makrosignaler", säger Fredrik Bergström, affärsområdeschef på SBAB.

Slutsatsen är alltså att de positiva besked som kom på måndagen, att Sveriges BNP växte betydligt mer i andra kvartalet än vad någon hade räknat med, innebär att bolånen pressas upp?

"Ja, det kan man absolut säga", säger Fredrik Bergström.

Marknadsräntorna i Sverige är historiskt låga till följd av Europakrisen. I de längre löptiderna finns en förväntan om vad Riksbanken ska göra med den korta reporäntan. Det avspeglas i att alla längre marknadsräntor idag ligger under reporäntan, till och med tioårsräntan. Om Riksbanken bedöms vara på väg att sänka reporäntan så avspeglas det i lägre långräntor.

De positiva BNP-besked som kom på måndagen, att BNP växte med 1,4 procent i andra kvartalet mot väntade 0,2 procent, innebär att sannolikheten för en ny räntesänkning av Riksbanken minskar. Det bidrar till att räntan på de längre löptiderna går upp.

Läs mer om måndagens BNP-siffror här.

SBAB:s aktuella räntor

Löptid Förändr Ränta %
3-månader oförändrad 3,9
1 år oförändrad 3,99
2 år 0,17 3,66
3 år 0,21 3,71
4 år 0,22 3,78
5 år 0,24 3,91
7 år 0,27 4,20
10 år 0,3 4,44
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -