Ge inte upp om aktier

Placeraträff Makroekonomerna är oroliga för en skakig höst. Aktieanalytikerna anser ändå att det finns en hel del intressanta placeringar att göra på börsen. Det var kontentan när proffsen lade upp läget inför hösten på placera.nu:s börskväll på torsdagen.

"Det blir en väldigt skakig höst. Det är många svårigheter som måste övervinnas för att inte världskonjunkturen ska försvagas under hösten."

Det sa Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson när hon på tosdagkvällen gästade placera.nu:s börskväll på Elite Plaza Hotel i Stockholm.

Hon fick medhåll av placera.nu:s makroekonom Pekka Kääntä som anser att även om världen slagit in på en vansinning väg med stimulanser i biljonstorlek, så är det en väg som nu inte går att avvika ifrån utan måste fullföljas, annars väntar katastrof.

"Jag anser att det är helt säkert att USA:s centralbank kommer att lansera ett nytt stimulanspaket, QE3, förr eller senare och att det kommer stimulanser även i Europa och Kina", sa Pekka Kääntä.

De bådas syn på framtiden ter sig någorlunda optimistisk endast om en lång kedja av åtgärder sätts in över hela världen. Om allt klaffar kan marknaderna utvecklas ganska bra. Men, allt kommer sannolikt inte att klaffa, åtminstone kommer tillfälliga politisk bakslag att inträffa. Det gör att börshösten kommer att bli minst sagt skakig.

Några exempel på avgörande händelser i närtid är den 6 september då den europeiska centralbanken, ECB, kommer med ett räntebesked. Då väntar sig hela världen att ECB-chefen Mario Draghi ska kunna leverera tydligare besked om stimulanser i EMU-området.

Den 12 september ska Tysklands författningsdomstol avgöra om vissa stimulanser är förenligt med tysk grundlag.

I USA närmar sig den så kallade "fiscal cliff", som bland annat innebär att tidsbestämda skattesänkningar och andra finanspolitiska stimulanser upphör att gälla vid årsskiftet. I november är det presidentval i USA och det parlamentariska läget kommer att vara oklart in i det sista, och därmed hur the fiscal cliff ska hanteras.

Kinas tillväxt har avmattats på ett oroväckande sätt på senare tid. Även här måste den kinesiska regeringen sätta in stimulerande åtgärder.

"En hårdlandning i Kina skulle få omfattande globala konsekvenser, men vårt huvudscenario är att det kommer stimulanser som gör att Kina mjuklandar", sa Cecilia Hermansson.

Det är alltså en lång räcka av räddningar i krysset som måste utföras av världens ledande politiker och tjänstemän för att börsen ska klara sig i höst.

Aktiepanelen bestod av Henrik Didner från fondbolaget Didner & Gerge, Ulric Grövall som är aktieförvaltare på Danske Invest och Daniel Svensson, chefredaktör för tidningen Börsveckan.

"Man kan inte bekymra sig över kortsiktiga svängningar om man ska investera i aktier, då blir man tokig. Vi investerar fortsatt i fina svenska verkstadsbolag, men vi gör det på lång sikt", sa Henrik Didner.

Aktiepanelen var överens om att det trots alla orosmoln i världen finns bolag som är välskötta och har gott om potential. Men då gäller det att titta ganska långsiktigt.

"Det ser tufft ut att nå en genomsnittlig vinsttillväxt på 13 procent på börsen nästa år, vilket är vad marknaden räknar med idag", sa Daniel Svensson.

Ulric Grönvall ser främst köplägen i råvarubolag och i konsumentvaror. Han anser att marknaden har övervärderat riskerna i råvarusektorn, och det låga ränteläget väntas bestå vilket gynnar konsumentbolagen.

"Börsen har diskonterat väldigt mycket elände redan. Det kommer inte att ändras i närtid, men för 2014 och 2015 ser det betydligt bättre ut", sa Ulric Grönvall.

Henrik Didners favoritaktier just nu är Volvo, SKF och H&M - stora stabila företag där ledningarna gör det mesta rätt. På frågan om inte kronförstärkningen ligger dessa bolag till last svarade han att eftersom bolagen i hög grad flyttat tillverkning till de regioner där de säljer är inte kronan någon allvarlig risk.

Ulric Grönvalls tre favoriter är SEB, Boliden och Oriflame.

"Bankerna kommer inte att drabbas värre än verkstadsbolagen om de makropolitiska stimulanserna uteblir. Samtidigt är bankerna lägre värderade. Vad gäller SEB anser vi att de felaktigt pekas ut som en bank med högre risk än andra. SEB är en storföretagsbank med mycket stabila kunder", sa han.

Samma resonemang kring risk gäller för Boliden och Oriflame, att den ses som överdriven. Boliden gör stora investeringar i sina gruvor och värderas lågt. Oriflame har oförtjänt drabbats av rykten kring flykt i försäljarnätet, anser han.

"Oriflame är inte ett tupperwareföretag. 80 procent av försäljningen sker över internet. Bolaget växer och har samtidigt en direktavkastning på 6 procent", sa Ulric Grönvall.

Daniel Svenssons favoriter är Autoliv, Semcon, HR-företaget Wise, Transmode och Teliasonera.

"Autoliv är lågt värderat och välskött. Samtidigt ser det mesta mörkt ut för företaget framåt. Det kan vara rätt läge att gå in där. Semcon är en lågvärderad FOU-konsult inom fordonsindustrin, men det är inte säkert att fordonsbolagen drar ned på forskning och utveckling bara för att försäljningen viker", säger Daniel Svensson.

Wise och Transmode är tillväxtaktier med fina utsikter, enligt Daniel Svensson. Teliasonera är en aktie för den som vill kombinera stabilitet med en bra utdelning i oroliga tider.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -