Placera.nu sätter nytt rekord

Krönika Förra veckan satte placera.nu nytt läsarrekord med 181 000 unika besök på sajten. Det är glädjande att vi kan erbjuda något som lockar till läsning, men främst är rekordet ett tecken på återuppvaknande börsintresse.

Placera.nu är Sveriges tredje största ekonomisajt efter di.se och Svenska Dagbladets nliv.se. Vårt nya trafikrekord ändrar inte på det, eftersom de två stora är oerhört mycket större med 700 000-800 000 unika besök per vecka. Men i vår nisch är det en fantastisk framgång. Det förra rekordet var 170 000 unika besök på en vecka.

Vad är då vår nisch i förhållande till de stora tidningarna? Jo, vi försöker vara mer till konkret nytta för dig som läsare. På placera.nu ska du få konkret vägledning i ditt sparande, med konkreta placeringstips, ett nyhetsurval som är skräddarsytt för dig som vill veta vad du ska göra med dina sparpengar samt förklarande artiklar som tar ned de stora världshändelserna till en begriplig nivå så att du kan använda din kunskap till ett bättre sparande.

Kort sagt: News you can use, inom ekonomi. Eller lite mindre glamouröst: Konsumentjournalistik inom sparande. Det är i alla fall vår ambition.

Intresset för vår nisch dalade under våren och sommaren. Inte så konstigt med tanke på den oro många sparare känner kring konjunkturen och världsekonomin. Börsomsättningen har varit mycket låg det senaste halvåret. Folk har hållit sig undan.

Förra veckan kom dock intresset tillbaka efter att en rad viktiga pusselbitar i världsekonomin fallit på plats: stödpaket i Europa från ECB, ekonomiska stimulanser i Kina, samt stödpaket i USA från Federal Reserve. Börsen steg med drygt 2 procent i fredags och omsättningen var den högsta på länge.

Jag börjar alltmer luta åt att det var startskottet för en riktigt hyfsad börshöst. Och glöm inte att börsen hittills i år har stigit med nästan 12 procent, trots alla de domedagsprofetior som uttalats i pressen.

Vårt antal läsare hänger alltså ihop med många faktorer vi inte kan kontrollera. Men att placera.nu sätter nytt besöksrekord när börsintresset stiger från en historiskt låg nivå vittnar om att vi höjt vår lägstanivå och att vi gör någonting rätt.

Vår närhet till Avanza Bank är såklart central för mängden läsare, men vi hade inte nått den här nivån om folk inte hittade några artiklar av intresse, eller avfärdade oss som Avanzas analysavdelning.

För det är det viktigaste av allt: Placera.nu är förvisso ägt av moderbolaget i en bankkoncern, men vi är redaktionellt oberoende, vi ligger i ett separat dotterbolag och står på egna ben finansiellt genom annonsfinansiering. Det är inte konstigare än att Dagens Industri ägs av Bonniers.

Det vi skriver är till för att ge dig nytta, oberoende av Avanzas korstiktiga intresse av att locka kunderna att göra courtagegenererande affärer. Ibland ger vi Avanza en smocka för något vi tycker är dåligt. Ibland ger vi någon av Avanzas affärspartners en smocka.

Avanzas intresse av att låta oss hålla på är en förhoppning om att det i förlängningen ger förtroende för Avanza som helhet - att det inte är en bank som i första hand försöker mjölka kunderna på courtage och avgifter.

Som du kanske vet håller Avanza på att göra om banksajten. Det gör även placera.nu. Min ambition är att vårt oberoende i förhållande till ägaren Avanza Bank ska markeras tydligare när vi byter till placera.nu version 2.0.

Till sist, tack för att du läser placera.nu. Vi ska besvara ditt intresse genom att varje dag jobba ännu hårdare för att ge dig bästa tänkbara vägledning i ditt sparande.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -