Aktieförvaltarna tror på fortsatt uppgång

Börsen Svenska aktieförvaltare tror att börsen fortsätter upp ett snäpp under resten av året. Det framgår av Avanza Banks enkät till cirka 40 institutionella kunder.

Maroriteten av förvaltarna anser att börsen kommer sluta på plus 10-20 procent i år. Medelvärdet av deras gissningar är 13 procent. Då ska man veta att börsen hittills i år har stigit med ungefär 8 procent. Det finns alltså en liten uppsida kvar på börsen i år enligt förvaltarna.

Något som gör bilden lite oskarp är dock att en majoritet av förvaltarna samtidigt anser att börsen är neutralt värderad. 60 procent av de svarande anser detta. En tredjedel anser dock att börsen är undervärderad.

Bästa bransch att köpa aktier i är bank, enligt enkäten.  Mest köpvärda aktie i banksektorn är SEB, följt av Swedbank och Nordea. Det råder dock delade åsikter om Swedbank som även hamnar på listan över mest säljvärda aktier.

Näst bästa bransch är verkstad där Volvo och Sandvik hamnar i topp som enskilda aktieval.

Börsens mest pestmittade och bransch är läkemedel och i synnerhet Astrazeneca som samlade hela 38 procent av rösterna på mest säljvärda aktie. Närmast efter kommer Teliasonera som fick 15 procent av rösterna på listan över säljvärda aktier.

I övrigt kan en liten vurm för råvaror noteras, där Lundin Petroleum hamnar på en femteplats bland mest köpvärda bolag och sektorn samlade 10 procent av rösterna på bästa bransch.




Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -