Olsobörsen går in Sverige

Börshandel  (Uppdaterad) Oslo Börs går på allvar in i Sverige genom att över samtliga aktier i handelsplatsen Burgundy som konkurrerar med Nasdaq OMX.

Olsobörsen ger sig på allvar in i Sverige för att konkurrera med Nasdaq OMX. Det sker genom ett köp av Burgundy, en handelsplats som startats av de svenska bankerna.

"Oslo Börs vill med övertagandet av Burgundy skapa en plattform för tillväxt och starkare konkurrensposition." Det uppger Olso Börs i ett pressmeddelande.

Burgundy startades av svenska banker, bland andra Avanza och Nordnet, för att pressa de handelsavgifter som Stockholmsbörsens ägare Nasdaq OMX tar ut av sina medlemmar. Tanken var att även placerarna skulle tjäna på upplägget, genom att bankerna skulle söka bästa pris för en given affär på de båda börserna. Så länge inte placeraren aktivt inte valt en börs att göra affären på, kunde affärerna alltså genomföras på någon av börserna beroende på var bästa pris fanns för tillfället.

Målet var att Bugundy skulle ta 25 procent av aktiemarknaden i Sverige redan till år 2010. Utfallet hittills har varit betydligt sämre. I dagsläget har Burgundy cirka 8 procent av marknaden.

Något pris som Oslobörsen får betala för Burgundy uppges inte. Men med tankepå att Avanza skrev ned värdet på innehavet i Burgundy till noll i den kvartalsrapport som offentliggjordes i förra veckan, ser det troligt ut att Olsobörsen tar över Burgundy i stort sett gratis.

"Totalt sett har Burgundy ändå varit en lönsam affär eftersom investeringen innebar att vi kunde pressa handelsavgifterna", sa Avanzas vd Martin Tivéus i samband med kvartalsrapporten.

Olsobörsens vd, Bente A Landsnes, ville på en presskonferens på tisdagen inte kommentera frågan om priset.

"Vi har kommit överens om att inte uppge det", sa hon, men konstaterar att hon räknar med att Burgundy ska ge positivt bidrag till koncernen under 2013.

Börsmarknaden har varit i kraftig förändring sedan konkurrens tilläts på området. Stockholmsbörsen började med att expandera till Danmark och Finland, vars börser nu ingår i Nasdaq OMX, sedan den nordiska verksamheten köpts av amerikanska Nasdaq. Olsobörsen har dock gått sin egen väg och konsekvent sagt nej till alla inviter.

Oslo Börs har idag ett samarbete med London Stock Exchange och ska enligt planen börja använda Londonbörsens handelsplattform Millenium Exchange och lägga ned den nuvarande plattformen från Cinnober. Denna plan ska genomföras under 2013.

Olso Börs avser att vidareutveckla Burgundys verksamhet i nära samarbete med dagens ägare och ett mål är att utvidga produktportföljen, heter det. För att säkerställa kontinuitet och tillvaratagande av lokal kompetens i Stockholm, kommer man att skapa en ny kundbaserad rådgivande kommitté.

Burgundys administrativa direktör Olof Neiglick fortsätter i samma position efter affären genomförs.

Oslo Börs övertagande av Burgundy kräver godkännande av myndigheter i Norge och Sverige.

Burgundy lanserades i maj 2009. Läs artikeln vi publicerade då om bakgrunden och ambitionerna som fanns med den nya handelsplatsen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -