Berg- och dalbana i Moberg Derma

Moberg derma Läkemedelsföretaget Moberg Derma steg i slutet av oktober med 15 procent, och har hittills i november fallit med nästan lika mycket. Här är orsakerna.

Moberg Derma tillverkar nagelsvampmedlet Nalox och har haft försäljningsmässig framgångar med det. Bolaget noterades på Stockholmsbörsen i juni förra året och aktien har efter en inledande nedgång haft en lysande utveckling. Från en bottennotering omkring 18 kronor i augusti förra året har aktien stigit med 125 procent och fått ett fotfäste norr om 40 kronor.

Det saknas dock inte tvära kast i aktiens utveckling. Precis i slutet av oktober publicerade tidningen Veckans Affärer en analys av företaget med en köprekommendation och aktien steg med 15 procent till en ny all time high-notering på 47 kronor.

En vecka senare var det dags för nedgång. Ett pressmeddelande den 7 november aviserade att en fas II-undersökning kring ett nytt nagelsvampmedel med arbetsnamnet Mob-015 kommer att göras om efter otillräckliga resultat.

Företaget ansvarige för investerarrelationer, Magnus Persson, upplyser att informationen om att den första studiens tillkortakommande redan var känd och att den nya informationen var att en ny undersökning ska inledas. Icke desto mindre föll aktien.

På tisdagen föll aktien ytterligare vilket totalt sett raderar den uppgång som skedde i slutet av oktober. Orsaken denna gång är att bolaget ger ut drygt 800 000 nya aktier i en riktad nyemission som betalning för köpet av den amerikanska distributören Alterna. Emissionen ger en utspädning som ungefär motsvarar tisdagens nedgång på cirka 6 procent.

Det är snart ett år sedan som placera.nu senast tittade på Moberg Derma i en analys. Vi återkommer inom kort med en förnyad åsikt om bolaget och dess aktie. Läs den förra analysen här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -