Lundin Minings storaffär liten i det stora hela

Aktiekommentar Lundin Mining offentliggjorde på tisdagen att bolaget deltar i köpet av ett koboltraffinaderi i finska Karleby (Kokkola) för uppemot 3 miljarder kronor. Raffinaderiet är ett av världens största i sitt slag. Ändrar detta på vår neutrala syn på aktien? Här får ni svaret.

Lundin Mining bildar ett samriskföretag tillsammans med sina samarbetspartners omkring Tenke- projektet i Kongo, där Lundin Mining äger 24 procent. De andra två ägarna utgörs av amerikanska Freeport McMoran och kongolesiska statliga Gecamines.

Lundins ägarandel i det nybildade samriskbolaget kommer att uppgå till 24 procent. Förvärvet kommer att slutföras under årets andra kvartal.

Tenke utvinner kobolt som en biprodukt till kopparproduktionen. Det är svårt att utvinna kobolt i ren form, då den ofta förekommer som en kemisk förening tillsammans med arsenik eller svavel. Dessa föreningar utvinns som biprodukt från koppar-, nickel- och tenngruvor. Kongo, där Tenkegruvan ligger, svarar för omkring hälften av världens totala produktion av kobolt. Man skall dock hålla i minnet att kobolt i sammanhanget är en liten produkt globalt sett, den årliga världsproduktionen uppgår till cirka 90 000 kubikmeter.

Kobolt förekommer i olika legeringar bland annat för att ge ökad brottstyrka, motstånd mot syraangrepp eller för dess magnetiska egenskaper. Användningsområde är bland annat batterier och turbiner.

Dagens affär innebär att konsortiet köper ett av världens största koboltraffinaderier och därmed via raffinaderiets försäljningsorganisation får direkt access till marknaden via en så kallad vertikal integration. Raffinaderiet har drygt 400 anställda samt en global försäljningsorganisation med över 500 kunder i över 50 länder.

Totalt uppgår affären till 325 miljoner dollar samt en eventuell tilläggsköpeskilling på maximalt 110 miljoner dollar under 3 år beroende på resultatutvecklingen. Sammanlagt maximalt 2,8 miljarder kronor.

Lundin Mining uppger att de kommer att betala 97,5 miljoner dollar initialt, vilket motsvarar cirka 640 miljoner kronor. Tilläggsköpeskillningen kommer att uppgå till maxiamalt 33 miljoner dollar över en treårsperiod, vilket motsvarar ytterligare maximalt cirka 220 miljoner kronor.

Finansieringen innebär att Lundin Mining initialt står för 30 procent av finansieringen medan FreeportMcMoran svarar för resterande 70 procent.

Affären framstår som logisk, Tenke Mining har en av världens största kända koboltfyndigheter. Raffinaderiet i Karleby är ett av de största i världen. Förutom en direkt access till marknaden kommer företaget nu att kunna vidareförädla sin koboltproduktion och därmed erhålla ett högre pris för slutprodukten.

När detta skrivs är informationen från företaget knapphändig. Med den information vi har idag är bedömningen att dagens affär endast kommer att påverka lönsamheten marginellt för Lundin Mining. Vi väljer därmed att behålla vår neutrala rekommendation på aktien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -