Tio orsaker till guldprisets fall

Guldraset Guldet ser ut att ha hamnat i den perfekta stormen där de flesta negativa faktorer för ädelmetallen lyfts fram. Här listar vi tio orsaker till guldprisfallet.

Marknadsbedömare tävlar nu i att peka ut den avgörande orsaken till det plötsliga raset för guldpriset. Guldet har varit långsamt dalande sedan i höstas, men tog i fredags ett hopp från stupet och föll på två dagar med 12 procent. Det är en mycket stor förändring i en tillgång vars främsta kännetecken brukar vara stabilitet och skydd från en i övrigt slagig värdepappersmarknad.

Placera.nu har gått igenom nyhetsflödet kring guldet och funnit inte mindre än tio olika förklaringar till nedgången. Tillsammans formar de något av en perfekt storm där många aspekter samverkar:

1. Kina. På måndagen kom Kina med BNP-siffror som gjorde hela världen besviken. BNP ökade med 7,7 procent under det första kvartalet i år jämfört med samma period ifjol, medan den väntade siffran var 8 procent. Även Kinas industriproduktion var lägre än väntat. Kina är en av världens största marknader för guld och en ekonomisk avmattning där berfaras dra ned efterfrågan.

2. Cypern. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har uppmanat Cypern att sälja sin guldreserv för att frigöra pengar till att betala av på sin höga skuld. Utbudet på guld skulle därmed öka i världen.

3. Cypernsmitta. Besked kring Cyperns guldreserv har fått marknaden att misstänka att även fler skuldsatta länder kan tänkas sälja guld för att betala av skulder. I stor omfattning skulle detta få mycket stora konsekvenser för utbudet av guld på världsmarknaden.

4. Indien. Världens traditionellt största guldmarknad diskuterar att införa en guldskatt som ett led i att minska ett växand budgetunderskott. Detta kan dämpa efterfrågan.

5. USA. Spekulationer om att USA:s centralbank Federal Reserve ska börja minska sina stimulanser. Stimulanserna i sig är inflationshöjande, även om någon inflation ännu inte syns till, men mindre stimulanser minskar ändå en latent inflationsrisk. Guld anses vara världens främsta inflationsskydd, och alltså kan ett sådant besked från Fed minska efterfrågan.

6. Ingen inflation. Allt fler på marknaden har börjat anse generellt att någon inflationsrisk inte föreligger på någon av världens viktiga marknader. Guldet blir då mindre intressant.

7. Ingen avkastning. I takt med minskad inflationsoro börjar allt fler investerare fokusera på guldets främsta negativa egenskap: Det genererar ingen avkastning. Guld är en statisk vara som har ett pris, och detta pris kan svänga, helst uppåt. Men guldinvesteraren får ingen utdelning eller annan avkastning på sitt innehav.

8. Teknisk analys. Guldet har gett säljsignaler enligt teknisk analys. Sådana signaler kan i vissa lägen bli självuppfyllande.

9. Negativ rekommendation. Goldman Sachs, en av världens mest inflytelserika investmentbanker, har nyligen gett ut en guldanalys som inte var speciellt optimistisk.

10. Bitcoins. Kraschen i så kallade Bitcoins, en virtuell valuta som fungerar som betalningsmedel på vissa nätsajter och i somliga dataspel, kan ha påverkat guldet eftersom de som spekulerat i Bitcoins även äger guld. Dessa spekulanter måste alltså sälja guld för att täcka sina Bitcoinförluster. Detta åtminstone enligt råvarugurun Jim Rogers.

Så här har guldet gått de senaste tre åren. Fallet på slutet började alltså så sent som i fredags.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -