Guldprisfallet bingo för Nordic Mines

Guldpriset  Det ras för guldpriset vi såg i början av veckan är kortsiktigt bra för det krisdrabbade gruvbolaget Nordic Mines. Orsaken står att finna i bolaget prissäkringar.

Guldpriset har på kort tid rasat med över 10 procent. Sedan oktober i fjol är nedgången över 20 procent. Vid första anblick ser det ut att vara dåliga nyheter för guldgruvebolagen, de får ju mindre betalt för sitt guld. Men bolagen har säkrat sina försäljningspriser på olika nivåer.

De båda guldföretagen Endomines samt Nordic Mines har prissäkrat sin guldproduktion en bit in i år 2015. Med andra ord har inte den senaste tidens prisfall på guld någon negativ inverkan. I Nordic Mines påverkas resultatet tvärtom positivt.

Nordic Mines har säkrat försäljningen till ett pris på cirka 1 370 dollar per uns (31,104 gram). Försäkringen fungerar så om priset är högre betalar Nordic Mines mellanskillnaden till de banker som utfärdat försäkring och motsatt om guldpriset är lägre får bolaget en intäkt.

Som jämförelse kan nämnas att resultatet belastades med 60 miljoner kronor under år 2012. Med nuvarande prisnivå kommer därmed inte bolaget att belastas med kostnader för prissäkringen.

Guldproduktionen för Nordic Mines uppgick under fjärde kvartalet 2002 till 285 kilo, vilket fortsatt var långt ifrån de 150 kilo per månad, som den gamla ledningen förutsåg skulle nås under sommaren 2012. För årets första kvartal uppgick produktionen till 278 kilo.

I ärlighetens namn bör man dock nämna att produktionen under mars uppgick till 125 kilo, vilket innebär att man är på rätt väg produktionsmässigt. Guldhalten har under våren varit 1,0 gram per ton, vilket är väsentligt lägre än de 1,6 gram som fyndigheten uppges ha i genomsnitt. Vår bedömning är att de uppsatta produktionsmålen kommer att nås senare i år.

Även Endomines har säkrat guldpriset för delar av försäljningen. Endomines har kurssäkrat en stor del av sin produktion för innevarande och nästa år till ett pris på 1 200 dollar per ounce, vilket kan jämföras med nuvarande pris på 1 378 dollar per uns.

Till skillnad mot Nordic Mines har detta inte skett via terminsförsäljning. I stället har man valt att teckna en guldprisförsäkring hos Nordea. För åren 2013-2015 har mellan 60-70 procent av en produktion på 900 kilo försäkrats.

Om vi tar avstamp från nuvarande priser, valutor och guldprissäkringar för år 2013 bör företaget, vid en produktion på närmare 900 kilo guld, redovisa en försäljning i närheten av 350 miljoner kronor. Givet att produktionskostnaden är oförändrad gentemot föregående år bör företaget nå ett resultat efter schablonskatt på cirka 55-60 miljoner kronor.

Nordic Mines kommer däremot, enligt vår uppfattning, att i bästa fall nå ett nollresultat för helåret 2013.

P/e-talet för Endomines hamnar därmed under 10. Nu kommer den verkliga skattebelastningen att bli lägre under 2013 till följd av förlustavdrag. Värderingen framstår inte som hög mot bakgrund av att detta är ett företag med bara drygt ett år på nacken.

Vår tidigare ståndpunkt kvarstår därmed. För det första en investering i små gruvbolag bör bara vara en liten del av en diversifired aktieportfölj, risken är väsentligt högre än tradioella företag.

Om vi ska välja något väljer vi Endomines. Rekommendationen blir därmed köp för Endomines  och neutral för Nordic  Mines.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -