Hektisk period väntar i Lundin Petroleum

Aktiekommentar Oljebolaget Lundin Petroleum kom under måndagen med en uppdatering av fyndigheten Luno 2 i norska Nordsjön. Nu väntar en intensiv period av provborrningar och utvärderingsbesked, vilket kommer att styra kursen de närmaste månaderna.

Det breda intervall som angavs för Luno 2 var en mindre besvikelse för investerarna vilket fick till följd att kursen backade några kronor. Här är Lundin Petroleum är operatör med en 40 procentig ägarandel. Fyndigheten, som flödar 2 000 fat per dag, uppges innehålla mellan 25-140 miljoner fat oljeekvivalenter i betingade resurser. Till detta kommer prospekteringsresurser på mellan 10 till 40 miljoner fat.

Det är med andra ord ett brett intervall som företaget anger för fyndigheten. Marknaden hade prisat in ett fynd i storleksordningen 100 miljoner fat, vilket sannolikt kan vara något för optimistiskt.

Lundin Petroleum kommer nu in i en hektisk period av utvärdering. Inom några veckor kommer vi sannolikt att få resultat från fältet Carlsberg, där Lundin Petroleum har en ägarandel på 60 procent.

Senare i år kommer vi även att få en uppdatering av reserverna vid det viktiga Johan Svedrup PL 501 fältet där Lundin Petroleum har en ägarandel på 40 procent.

Tidigare under våren uppgav företaget att man räknar med att fyndigheten vid Johan Svedrup PL 501 ligger i det lägre intervallet av det intervall på mellan 800 till 1 800 miljoner fat. Vi tolkar detta som att fyndigheten kommer att hamna under 1 miljard fat.

Vi räknar även med en uppdatering av fältet Johan Svedrup PL 265 där Lundin Petroleum har en ägarandel på 10 procent.

Företaget kommer även under sommaren att borra vid de tre fälten Torvstad, Gotha samt Svedrup PL330. Lundin Petroleums andel av dessa tre fält kan bli så mycket som 250 miljoner fat.

Företaget uppger att de bevisade och sannolika reserverna uppgår till 220 miljoner fat. De betingade resurserna uppges till 851 miljoner fat, varav merparten är hänförbart till Johan Svedrupfyndigheten.

Lundin Petroleum kommer i år att ha en produktion på mellan 33 000 till 38 000 fat oljeekvivalenter per dag. Denna siffra kommer att fördubblas år 2015 då Edvard Griegfälten kommer att tas i produktion.

I morgon tisdag offentliggör företaget resultatet för årets första kvartal. Vi förväntar oss ingen dramatik i rapporten. Det som helt och hållet kommer att styra kursen de närmaste månaderna är i stället utfallet av de planerade provborrningarna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -