Northland, inkompetens och lögner i en salig blandning

Krönika Om Northland Resources vd Karl-Axel Waplan varit Pinocchio hade hans näsa utan vidare räckt från Luxemburg, där företaget har sitt säte, till gruvan i Pajala.

Jag har under 25 år i branschen sällan eller aldrig sett ett exempel på så många medvetna lögner från en företagsledning. Under förra hösten gavs signaler om att allt var frid och fröjd i bolaget. Det kom därför som en kalldusch då företaget den 24 januari i år meddelade att man behövde ytterligare 375 miljoner dollar för att klara verksamheten.

Planen var att 250 miljoner dollar skulle plockas in via en nyemission samt att dåvarande obligationslån skulle utökas med 125 miljoner dollar.

Frågan är då följande. Är ledning och styrelse inkompetenta då det gäller att bedöma kostnader, eller är det så illa att man medvetet mörkat information. Om det senare är fallet är det definitivt ett brott mot börskontraktet.

Finansieringsplanerna gick dock om intet och den 8 februari ansökte företaget om rekonstruktion. Denna har sedan förlängts och det senaste budet är att den skall vara avslutad i början av juli.

För en vecka sedan meddelade företaget att teckningstiden för ett nytt obligationslån skulle förlängas från den 14 maj till den 17 maj. Företaget uppgav att en stor efterfrågan var orsaken. Detta är självklart nonsens.

Jag har under åren varit med i ett stort antal transaktioner, dessa har alltid stängts då boken varit fylld. Det var med andra ord en ren och skär lögn från företaget.

Under måndagen gick företaget ut och meddelade att emissionen förlängs ytterligare till den 22 maj. Bolaget vidhåller att efterfrågan varit stor, men, "till andra villkor än de som tidigare angetts". Obligationsvolymen sänks från 362 till 335 miljoner dollar. Räntan höjs samtidigt från 12 till 15 procent.

Nya långivare lockas även genom att de tillåts teckna warranter (optioner med lång löptid) i bolaget. Northland ökar nu antalet warranter i erbjudandet så att obligationsinnehavarna kommer att få motsvarande 50 procent av antalet aktier, mot tidigare 14,2 procent. Detta innebär att nuvarande aktieägares ägarandel sjunker från 5,14 till 3,1 procent efter full utspädning, det motsvarar en minskning med närmare 40 procent jämfört med det tidigare upplägget.

Det totala antalet aktier efter full utspädning kommer därmed att uppgå till närmare, håll i er - 16,6 miljarder.

Antalet styrelseledamöter som utses av obligationsinnehavarna utökas även från en till två. Tillsammans med leverantörer kommer de därmed att tillsätta fem styrelseledamöter. Det är självfallet så att dessa ledamöter är tillsatta för att bevaka sina huvudmäns fordringar, de nuvarande aktieägarna kommer man sannolikt inte att bry sig om.

Den som, förutom herr Waplan, anser att förändringarna i lånevillkoren har genomförts på grund av stort intresse för obligationsemissionen kan räcka upp en hand.

Ledningen för Northland Resources har på ett flagrant sätt vilselett aktiemarknaden och därmed orsakat många småsparare mycket stora förluster som i många fall lett till personliga tragedier.

Kostnaderna har skenat utan kontroll, vilket i stor utsträckning mörkats för marknaden så långt som möjligt. Intäktspotentialen har å andra sidan överdrivits.

På onsdag kommer obligationsemissionen att avslutas, uppgav företaget på måndagen. Möjligheten finns naturligtvis att "intresset är så stort" att man kommer att genomföra ytterligare en förlängning av teckningstiden.

Vi har sedan tidigare varit mycket negativa till aktien. De nya villkoren förändrar inte på något sätt denna syn, tvärtom. Utspädningen blir större samtligt som den nya räntan på 15 procent kommer att kosta företaget 50 miljoner dollar per år.

Till dess att positivt kassaflöde uppnås kommer räntan att erläggas genom att skuldbeloppet höjs i motsvarande år. Om vi antar att detta sker om cirka två år kommer obligationsskulden att uppgå till 450 miljoner dollar.

Ett liknade upplägg finns för konvertibellånet som uppgår till 370 miljoner dollar. Här är räntan 4 procent, det vill säga 15 miljoner dollar. Till dess att positivt kassaflöde uppnås i företaget. Om vi fortsätter att räkna med två år kommer därmed skulden att ha ökat till 400 miljoner dollar.

Nuvarande aktieägare kommer även att erbjudas att teckna nyemitterade aktier för 25 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 75 procent av nuvarande börsvärde.

Räcker då nuvarande finansiering för att nå lönsamhet? Mot bakgrund av företagets historik kan vi inte utesluta att det dyker upp nya negativa överraskningar som kräver mer pengar.

Företaget har sitt säte i Luxemburg, noteras på Oslobörsen, har blivit utslängda från Torontobörsen samt bedriver verksamhet i Sverige. Det skulle onekligen vara intressant att veta hur ledning och styrelse kommit fram till ett sådant upplägg. För mig är det obegripligt. Om något så borde företaget dra ner onödiga kostnader så långt det går.

Ser man på bemanningen på bland annat investerarkontakter och kommunikation så är bemanningen väl i nivå med stora företag. Så ser det dessvärre ut även på de flesta andra funktioner i företaget, antalet chefstitlar är minst sagt omfattande.

Det är tyvärr bara att konstatera att nuvarande aktieägare blivit grovt missledda och förda bakom ljuset. Här borde rimligtvis ledning och styrelse ställas till ansvar. 

Med den skuldbörda som finns i bolaget finns det få utsikter att nuvarande aktieägare skall få någon utdelning under överskådlig tid.

Vår rekommendation blir som tidigare Sälj. Vi avråder även från att teckna i den kommande nyemissionen, privatpersoner har redan stoppat in allt för mycket pengar i bolaget.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -