Välkommen till nya Placera.

Krönika Nu har vi helrenoverat, delvis bytt namn och skapat en plattform för fortsatta förbättringar. Välkommen till nya Placera.

Den som inte tidigare jobbat med it-utveckling i stor skala lär sig ganska snabbt att få respekt för uppgiften. Vi talar inte här om att bygga en liten hemsida i Wordpress, utan att bygga en egen plattform från grunden. Den ska inte bara göra det möjligt för oss att publicera artiklar, den ska också prata med Avanzas system för kursinformation, den ska kunna utföra logiska manövrar som ni användare har nytta av.

Detta är vad vi gjort med fullt fokus under ett års tid. Vår ägare Avanza och vi på Placera var helt enkelt tvungna att inte bara lackera om bilen, utan byta hela motorn.

Den mest uppenbara skillnaden för dig som läsare av Placera är såklart den nya layouten. Jag hoppas du uppskattar den. Den är luftigare, renare, mer modern än den förra. Vårt namn är numera kort och gott Placera. - och inte placera.nu.

Grundtanken med layouten är att vi som tidigare ska ha en löpsedel med våra dagsaktuella artiklar. I mitten har vi en smalare spalt som vi tillägnar det "långsammare" materialet; artiklar som tål att läsas även i morgon och i övermorgon. Här finns till exempel våra köptips som uppdateras en gång i månaden, skolor och ämnesområden som tål att ses över med jämna mellanrum.

Vi har nu en tydlig sökruta för artikelsök. Jag har varit smärtsamt medveten om att vår sökfunktion tidigare lämnat en hel del i övrigt att önska. Nu har vi en ganska enkel, men dock, överskådlig möjlighet att söka upp gamla artiklar och analyser. Ni år många som vill veta hur pricksäkra våra analyser är. Nu är det bara att söka på bolag eller fond och se efter hur vi skött oss.

Under sökfunktionen i högerspalten har vi samlat de senaste telegrammen för dig som är "nyhetsjunkie". Telegrammen kommer i realtid för dig som är inloggad på Avanza. För andra är de fördröjda med 15 minuter. I marknadsöversikten har vi tagit med de mest relevanta noteringarna, överblickbara med ett enda ögonkast.

Notera indexet S&P 500-F. Det är den så kallade USA-terminen som på marknaden ses som indikatorn om hur New York-börserna kommer att gå när de öppnar på eftermiddagen svensk tid. Det är ett mycket användbart instrument för den som vill försöka se in i den närmaste framtiden.

Vår toppnavigering fokuserar från vänster till höger på nyheter, forumet, följt av temasidor för våra aktie- och fondanalyser. Fliken Mer i plånboken är till för dig som söker tips och nyheter för din ekonomi, men kring frågor som inte rör just aktie- eller fondplaceringar. Där samlar vi även material som är lite mer lättläst för den som känner sig osäker när det gäller ekonomi och sparande.

På Avanzas nya sidor bjuder vi på rutan "Mina nyheter". Du som är inloggad får där ett urval av nyheter baserat på innehaven i din portfölj.

Forumet har vi dock flyttat över orört. Vi vet sedan tidigare misstag att ni som är forumanvändare inte gillar att vi möblerar om i vardagsrummet hur som helst.  Forumet kommer att förbättras. Men vi har lärt oss att ta en sak i taget.

Nu väntar utvärdering, åtgärder av eventuella barnsjukdomar, några kompletteringar, och inte minst fortsatt utveckling av nya användbara funktioner.

För att ytterligare betona Placeras oberoende gentemot vår ägare Avanza har vi skapat sidor för Placera i ett "stand alone-läge". Den som söker nyheter och analyser kan skriva www.placera.se i sin webbläsare och få upp Placera som en helt egen nättitidning. Den detaljen har varit viktig för oss på redaktionen. Placera skriver med ditt bästa för ögonen, inte Avanzas, och för att vara en oberoende själstående tidning kan vi inte enbart vara layoutade som en flik på Avanza. Vårt förhållande till Avanza är oberoende, men i nära samarbete med.

Har du synpunkter eller önskemål om nya förbättringar på vår sajt - skriv gärna i kommentarsfältet nedan. Jag kan dock redan nu säga att annonserna blir ni inte av med. Annonserna är vårt sätt att kunna driva Placera utan att belasta Avanzas courtageintäkter. Att Placera är självfinansierat är en förutsättning för oberoendet.

Den gamla sajten kommer att vara kvar parallellt med den nya ytterligare ett par månader. Men sedan släcker vi "classic", som vi kallar den internt.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att vår nya sajt kommer att vara till tillfredsställelse.

Väl bekomme.

----

Om du läste den här krönikan på "classic" kan du gå till den nya sajten genom att klicka här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -