Hög risk i börsens mindre gruvbolag

Aktiekommentar Gruvbolagen har under året varit ömsom vin ömsom vatten, mest vatten för att vara ärlig. Vi har granskat några mindre företag i branschen och ställer oss frågan om det finns vinnare att hitta i gruppen?

guld auriant gruva gruvor

Vårt urval är gruvbolag som åtminstone har ett marknadsvärde överstigande 100 miljoner kronor men som vi granskat närmare de senaste åren.  Urvalet blir Auriant Mining och Sotkamo Silver.

First North-listade Auriant Mining är ett guldföretag med ett marknadsvärde på 145 miljoner kronor, vars affärside är att utvinna guld i ryska Zabaikalskiy-regionen och republikerna Chakassien och Tuva.

Bolaget, som tidigare hette Central Asia Gold, har för närvarande 5 produktionsenheter för prospektering och utvinning av guld. Vidare är man verksam i Mongoliet samt i de centrala delarna av Asien.

Koncernens huvudsakliga tillgångar består av ett stort antal minerallicenser som innehas av de olika dotterbolagen. Licenserna i slutet av januari 2013 uppskattas innehålla nästan en miljon troy uns (oz) (1 oz = 31,1 g) av guldreserver enligt de ryska C1 + C2 kategorierna (motsvarande cirka 32 ton).

Företaget producerade 250 kilo guld under årets första sex månader, vilket gav en intäkt på 69,4 miljoner kronor. Tillsammans med övriga rörelseintäkter summerades försäljningen till 74,6 miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto blev en förlust på 63,6 miljoner kronor, vilket motsvarar en förlust på 3,57 kronor per aktie.

Under juli månad producerades 186 kilo guld, det vill säga produktionen ökar markant. En ökad produktion är ett måste för företaget, vid utgången av det andra kvartalet fanns endast 0,7 miljoner kronor i kassan.

Företaget förhandlar med flera ryska banker för att säkerställa den nödvändiga finansieringen. Innevarande år kommer att bli förlustbringande, men vi ser goda möjligheter till ett positivt resultat för år 2014 och framåt.

Vi anser trots detta att risken i företaget är hög och nöjer oss därmed med en neutral rekommendation.

Det andra gruvföretaget, med cirka 165 miljoner kronor i marknadsvärde, är NGM-bolaget Sotkamo Silver. Bolaget har som affärsidé att utveckla och utvinna metallfyndigheter i Norden. Sotkamo Silver äger via dotterföretaget mineralfyndigheter innehållande silver och guld i Finland. Bolagets huvudprojekt är Taivaljärvi Silvergruva.

Bolaget befinner sig än så länge i en uppstartsfas, vilket syns i resultaträkningen. För årets första sex månader uppgick förlusten till 3,6 miljoner kronor samt omsättningen till 0,8 miljoner kronor.

Det är ställt utom allt rimligt tvivel att företaget har mycket stora reserver. Den silverfyndighet som företaget äger är den största som upptäckts i Finland. Enligt de planer företaget har kommer 30 000 kilo silver att utvinnas per år, vilket med nuvarande priser skulle innebära en omsättning på cirka 142 miljoner kronor per år. Till detta kommer försäljningsintäkter för guld, zink och bly.

Företaget har även guldfyndigheter med mycket höga halter. Det som är mest lovande är mest är fyndigheten vid Hopeavuori, där bästaborrsektioner är 10,5 meter med 20,5 g/t guld och 17,5 meter med 13,1 g/t guld.

Vid halvårsskiftet hade företaget cirka 25 miljoner i kassan. Pengarna kommer dock inte att räcka till att nå full produktion utan vi har med största sannolikhet att se fram emot en nyemission.

Rådet blir även här att avvakta. Projektet är lovande men det kommer att behövas ytterligare kapital för att ro det i hamn.

Därutöver finns ett antal mindre gruvföretag som vi av likviditetsskäl avstår från att analysera. För att sammanfatta saknas det inte möjligheter i Auriant Gold och Sotkamo Silver, men förutom den osäkerhet som ligger i såväl gruvprocessen som prisutvecklingen för ädelmetaller, så finns det också frågetecken kring bägge bolagens finansiella situation.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -