Fullträff för DNO i Kurdistan

Aktieanalys  Det norska oljeföretaget DNO International har 20 licenser i sex länder. Det som tilldrar sig mest uppmärksamhet är verksamheten i det oljerika Irakiska Kurdistan. Vi tvekar inte att sätta en köprekommendation på aktien.

Den senaste månaden har minst sagt varit framgångsrika för DNOs verksamhet i Kurdistan, där företaget innehar 3 licenser. För någon vecka sedan meddelades att den kurdiska regionsregeringen, KRG, har gått med på att koppla sin oljeexportledning till pipelinen mellan Irak och Turkiet.

Pipelinen från Kurdistan kommer att vara klar för drift inom ett par månader. KRG:s naturresursminister Ashti Hawrami förväntar sig att exporten ska uppgå till 1 miljon fat per dag 2015 samt dubbelt så mycket till 2019.

Detta är självklart goda nyheter för samtliga oljeföretag som är verksamma i regionen, en pipeline kommer att sänka transportkostnaderna rejält jämfört med nuvarande tankbilstransporter.

Tidigare i veckan meddelade DNO testresultatet från borrningen Tawke-23. Utfallet var uppmuntrande - testflödet uppgick till 32 500 fat per dag. Företaget har tidigare testat källan Tawke-20 där flödet uppgick till 25 000 fat per dag.

Tawke-fältet ägs till 55 procent av DNO. General Energy äger 25 procent samt Kurdistans regionsregering de resterande 20 procenten.

Under innevarande år kommer ytterligare två provborrningar att genomföras, Tawke 21 samt Tawke 22. Det är rimligt att anta att även dessa borrningar blir framgångsrika. Vi räknar därmed med att företagets oljereserver, som tidigare uppgetts till 467 miljoner fat i Kurdistan, kommer att justeras upp kraftigt.

Det bör i sammanhanget nämnas att Shamaran Petroleums Atrush-fält ligger omkring 30 kilometer från Tawke licensen.

Nuvarande produktionskapacitet för fältet är 100 000 fat per dag, vilket enligt planerna kommer att ökas till 200 000 fat per dag.

Att företaget är verksamt i ett mycket oljerikt område är ställt utom allt tvivel. De potentiella reserverna i Kurdistan bedöms uppgå till totalt 45 miljarder fat olja.

Av totalt cirka 40 borrningar som genomförts de senaste åren har olja hittats i 70 procent av fallen, vilket borgar för att företaget kommer att vara framgångsrika vid kommande prospekteringar.

Att regionen är högintressant exemplifieras av att 30-talet internationella oljeföretag för närvarande är verksamma i regionen.

DNO producerade 38 720 fat olja per dag under årets andra kvartal. Merparten av produktionen, 24 682 fat per dag, var hänförbar till Kurdistan. Resterade produktion, det vill säga 14 039 fat per dag, genererades i Förenade Arabemiraten, Oman, Jemen samt Somaliland.

Värt att notera är att produktionen från Tawke-fältet kommer att tillföra bolaget cirka 110 000 fat per dag när det är fullt utbyggt. Även då det gäller befintliga oljereserver är Kurdistan dominerande. Vid halvårsskiftet uppgick, enligt företaget, reserverna till 520 miljoner fat, varav 467 miljoner fat återfinns i Kurdistan.

Om vi tittar på siffrorna för årets första sex månader kan vi konstatera att företagets försäljning uppgick till 1 345 miljoner norska kronor, en ökning med 55 procent jämfört med år 2012.

Nettoresultatet för halvåret uppgick till 449 miljoner norska kronor, viket kan jämföras med 131 miljoner norska kronor för motsvarande period år 2012. Utslaget per aktie uppgick resultatet till 0,44 norska kronor. Balansräkningen i företaget är i utmärkt skick. Vid halvårsskiftet fanns 1 648 miljoner norska kronor i kassan samtidigt som nettokassan uppgick till 257 miljoner. Soliditeten uppgick till 58 procent vid samma tidpunkt.

En fortsatt mycket hög lönsamhet kommer att fylla på kassakistan ytterligare under årets andra hälft. Det är därmed uppenbart att företaget kommer att kunna finansiera kommande prospekteringar samt utbyggnad av produktionen utan att gå till aktiemarknaden.

De prognoser som, enligt SME Direkt, ligger i marknaden indikerar ett resultat per aktie på 1,17 norska kronor för innevarande år samt 2,29 respektive 2,31 kronor per aktie för åren 2014-2015.

Efter de senaste dagarnas kursuppgång värderas företaget till ett p/e-tal på 14 innevarande år samt 7,2 för de nästföljande två åren. Ett annat sätt att se på värderingen är vad marknaden värderar varje fat i oljereserver. Med utgångspunkt från de 520 miljoner fat i reserver som företaget uppgav i samband med halvårsrapporten värderas varje fat till 5 dollar.

Vi anser att nuvarande värdering av företaget är alltför njugg. Reserverna kommer sannolikt att justeras upp väsentligt under det kommande året. En alltmer stabil situation i regionen samt möjligheten att transportera olja via pipeline är faktorer som kommer at innebära en uppvärdering av värdet på reserver i regionen.

Under vår placeringshorisont på 3-6 månader kommer företaget att genomföra 4 borrningar i Kurdistan samt 2 i Jemen. Det finns all anledning att anta att framför allt borrningarna i Kurdistan kommer att bli framgångsrika, vilket kommer att vara en trigger för aktiekursen.

Vi sätter därmed en köprekommendation på DNO.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
DNO Köp 16,45 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -