Liten potential i stabilt SCA

Aktieanalys SCA:s tredje kvartal  överraskade positivt. Bättre konjunktur och rationaliseringar kommer att lyfta resultatet ytterligare de närmaste åren. I det korta perspektivet ser vi dock en begränsad kurspotential för aktien.

SCA redovisade ett rörelseresultat på 2 524 miljoner kronor, exklusive engångskostnader. Rörelseresultatet var därmed 4 procent högre än vad marknaden förväntat sig samt en ökning med 10 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

Resultatet före skatt uppgick till 2 023 miljoner kronor för kvartalet. Resultatet har belastats med 233 miljoner kronor i extraordinära kostnader. Marknaden hade här förväntat sig ett resultat på 1 871 miljoner kronor, inklusive extraordinära kostnader på 285 miljoner kronor. Justerat för extraordinära kostnader var resultatet därmed 5 procent bättre än förväntat.

Under åren har SCA transformerats till att bli mer och mer ett konsumentproduktföretag och allt mindre ett traditionellt skogsföretag. Divisionerna Personliga Hygienprodukter samt Mjukpapper svarade för 82 procent av koncernens fakturering samt 87 procent av koncernens rörelseresultat.

Det pågående förvärvetav Vinda, Kinas tredje största tillverkare av mjukpapper, kommer ytterligare att minska traditionella skogsprodukters betydelse för lönsamheten. Köpeskillingen för Vinda uppgår till 7,4 miljarder kronor, vilket kortsiktigt ökar företagets nettoskuld.

Budet är villkorat av att SCA når över 50 procent i bolaget. För närvarande äger SCA 21,7 procent av företaget. Vd Jan Johansson var vid dagens presentation övertygad om att SCA kommer att få in de aktier som krävs.

Den största divisionen, Mjukpapper, ökade försäljningen med 3 procent till 11 642 miljoner kronor. Justerat för avyttringar och valutaeffekter var ökningen 8 procent. Rörelseresultatet, exklusive engångsposter, steg 17 procent till 1 498 miljoner kronor.

Jämfört med föregående år förbättrades resultatet med 223 miljoner kronor. Förutom det pågående besparingsprogrammet har förbättrad pris/mix påverkat resultatet positivt med 81 miljoner kronor. Rörelsemarginalen steg från 11,3 procent till imponerande 12,9 procent, en procentenhet bättre än vad analytikerna räknat med.

Divisionens besparingsprogram löper enligt plan. Under kvartalet minskade kostnaderna med 120 miljoner kronor, vilket innebär att besparingarna ligger på en årstakt på cirka 55 miljoner euro. Besparingsprogrammet beräknas sänka kostnaderna med cirka 125 miljoner per år, med full effekt från år 2016.

Affärsområdet Personliga Hygienprodukter levde dock inte upp till förväntningarna i marknaden. Omsättningen på 6 673 miljoner kronor var ett par procent lägre än förväntat. Rörelseresultatet, exklusive engångsposter, sjönk till 804 miljoner kronor vilket var 8 procent lägre än prognostiserat.

Negativa valutakursdifferenser förklarar en del av resultatnedgången. Besparingsprogrammet löper även här enligt plan. Under årets tredje kvartal minskade kostnaderna med 270 miljoner kronor, vilket innebär att man nu ligger på en årstakt på cirka 130 miljoner euro. När programmet är fullt genomfört under år 2015 beräknas de årliga besparingarna uppgå till 300 miljoner euro.

Om vi ser på de olika produkterna ökade försäljningen av inkontinentprodukter med 5 procent, exklusive valutakurseffekter. Barnblöjor minskade försäljningen med 3 procent under kvartalet och som förklaring anger SCA den varma sommaren i Europa. Bindor ökade försäljningen med 10 procent. Kategorin är den omsättningsmässigt minsta produkten inom affärsområdet men enligt vd Jan Johansson den mest lönsamma produkten. 

Affärsområdet Skogsindustriprodukter förbättrade resultatet med 49 procent till 420 miljoner kronor. Hela förbättringen är hänförbar till det pågående rationaliseringsprogrammet.

Under det tredje kvartalet minskade kostnaderna med 160 miljoner kronor, vilket innebär att besparingarna ligger på en årstakt på 640 miljoner kronor. När programmet är fullt genomfört under år 2015 kommer de årliga kostnaderna att minska med cirka 1,3 miljarder kronor.

Justerat för avyttringar ökade omsättningen med 6 procent till 3 843 miljoner kronor. Om vi tittar på de olika segmenten i affärsområdet så sticker återigen tryckpapper ut på den negativa sidan där priserna försvagats med 5 procent.

För wellpapp, sågade trävaror samt pappersmassa ökade dock priser och volymer under kvartalet.  Vid dagens presentation uppgav vd Jan Johansson att det finns goda möjligheter att höja tidningspapperspriserna något inför nästa år.

Mot bakgrund av den svaga prisutveckling som har varit de senaste åren anser vi inte det som omöjligt. På längre sikt är vi dock fortsatt negativa till utvecklingen för tidningspapper där vi ser en långsiktigt negativ trend till följd av människors förändrade läsvanor.

Hur skall man då se på värderingen av företaget? Det vi först och främst kan konstatera är att företaget bytt skepnad till ett konsumentproduktföretag. Lönsamheten för hygienprodukter, mjukpapper samt kartongråvara kommer att vara väsentligt mer stabil än utvecklingen för tryckpapper. Enligt vår uppfattning har SCA den klart attraktivaste produktmixen av samtliga nordiska skogsföretag.

De prognoser som nu ligger i marknaden innebär att företaget värderas till ett p/e-tal på 23 för innevarande år samt 17 respektive 14,4 för år 2014 respektive år 2015. Besparingsprogram som löper enligt plan samt effekter av Vinda-förvärvet gör sannolikt att marknadens prognoser för år 2014 och 2015 känns lite väl konservativa. Det finns utrymme för se höjda prognoser det närmaste året.

Jämfört med skogsindustrin ligger värderingen i det övre intervallet. Jämfört med företag inom konsumentprodukter är värderingen av SCA bland de högsta. Det finns dock alla skäl till det. 

SCA är med ett skogsinnehav på 2,6 miljoner hektar Europas största privata skogsägare. Om vi bortser från värdet på alla produktionsanläggningar med mera och istället enbart utgår från företagets marknadsvärde plus nettoskulden, totalt cirka 145 miljarder och dividerar den summan med antalet hektar får vi ett värde på drygt 55 000 kronor per hektar.

Det finns med andra ord mycket stora värden i företaget vilket dels ger en finansiell trygghet, dels motiverar en högre värdering än företag inom konsumentprodukts- och skogsbranschen generellt.

Vi ser SCA som en trygg placering inom skogssektorn. Kursmässigt förväntar vi oss inte några större svängningar under det närmaste kvartalet vilket innebär att vi sätter en Neutral rekommendation på aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SCA B Neutral 172,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -