Fortsatt tungt i BE Group

Aktieanalys  BE Group lyckades inte nå marknadens förväntningar för årets tredje kvartal. Som väntat tvingar den svaga balansräkningen fram en nyemission i bolaget. Vi ser ingen anledning att hasta in i aktien.

Det är bara att konstatera att det är fortsatt trögt för handels- och serviceföretaget BE Group. Omsättningen för kvartalet uppgick till 916 miljoner kronor jämfört med marknadens prognos, som enligt SME Direkt, låg på 1 miljard kronor.

Resultatet efter finansnetto uppgick för perioden till 2 miljoner kronor, en förbättring jämfört med den förlust på 5 miljoner kronor som redovisades för det tredje kvartalet år 2012. Jämfört med marknadens förväntningar var dock utfallet drygt 10 miljoner kronor sämre än prognos.

Leveransvolymerna uppgick till 92 000 ton under kvartalet. Det motsvarar en nedgång med 6 000 ton jämfört med föregående år.

Som väntat tvingar den svaga balansräkningen fram en nyemission i bolaget. Vid utgången av september fanns 28 miljoner kronor i kassan samtidigt som den räntebärande nettoskulden uppgick till 884 miljoner kronor vid utgången av kvartalet.

För att hyfsa till balansräkningen föreslår styrelsen en nyemission på 150 miljoner kronor som är fullt ut garanterad. Soliditeten kommer därmed att förbättras från nuvarande 27 procent till omkring 33 procent. Nettoskulden minskar till följd av emissionen till omkring 740 miljoner kronor.

Vi kan konstatera att nettoskulden är fortsatt hög även efter den aviserade nyemissionen, men inte på alarmerande om vi får se en ökning av efterfrågan från bygg- och verkstadsindustrin de närmaste kvartalen.

BE Group uppvisar  tvära kast i lönsamheten. Som jämförelse kan nämnas att företaget genererade ett resultat efter skatt på knappt 1,5 miljarder kronor under åren 2004-2008. För perioden 2009-2012 gjorde företaget däremot en förlust efter skatt på 0,2 miljarder.

Att svängningarna i lönsamheten är kraftiga i ett cykliskt företag som BE Group är fullt naturligt. Den stora utmaningen som investerare är att hitta rätt timing för ett köp.

I skrivandes stund finns är inte villkoren för nyemissionen kända. Det vi kan konstatera är dock att den planerade nyemissionen 25 procent av nuvarande börsvärde på 600 miljoner kronor. Det är därmed rimligt att anta att det kommer att finnas ett stort utbud av teckningsrätter som sannolikt kommer att pressa kursen .

Marknaden räknar med en helårsförlust för innevarande år, inklusive 30 miljoner kronor i engångskostnader, på 9,8 miljoner kronor. Mot bakgrund av den överraskande svaga utvecklingen under det tredje kvartalet blir sannolikt förlusten större än förväntat för innevarande år.

För år 2014 räknar marknaden med ett helårsresultat på 75 miljoner kronor. Företaget har minskat personalen i Sverige och Finland med 140 personer. Personalreduktionen kommer att minska kostnaderna med 65 miljoner kronor per år med full effekt från och med det andra kvartalet år 2014.

Kostnadsrationaliseringarna, ett förbättrat finansnetto till följd av nyemissionen samt en förbättrad konjunktur och därmed en högre efterfrågan och priser på stål, specialstål, armering, rostfritt stål och aluminium gör att resultatet sannolikt blir högre.

Vi bedömer även att det resultat på 128 miljoner kronor som marknaden förväntar sig för år 2015 är för konservativt.

Vad blir då p/e-talet för åren 2014 samt år 2015? Svaret är att det inte går att säga. Så länge villkoren för den kommande emissionen inte är kända så vet vi inte heller antalet aktier efter att emission är genomförd. Om vi dock antar att den kommer att genomföras till en kurs på 7,50 kronor så ökar antalet aktier med 20 miljoner till 70 miljoner aktier. Aktiekursen efter emissionen är genomförd bör då, allt annat lika, hamna på cirka 10,30 kronor.

Nyemissionen innebär att räntenettot och därmed resultatet förbättras med cirka 9 miljoner kronor per år. Om vi räknar med 70 miljoner aktier samt höjer marknadens prognoser med förbättringen av räntenettot hamnar vi på ett resultat per aktie på  cirka 0,93 kronor för år 2014 samt cirka  1,07 för år 2015.

P/e-talet blir då, beräknat på en teoretisk kurs efter utspädning, 11 för år 2014 samt 9,6 för år 2015. Värderingen sticker därmed inte ut som överdrivet attraktiv. Vår rekommendation blir därmed att stå utanför aktien tills villkoren för emissionen är kända.

Vi avvaktar även med ett köp tills dess  vi ser tydliga tecken på att verkstads- och byggkonjunkturen i framför allt Sverige och Finland förbättras.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
BE Group Neutral 11,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -