SSAB inte så illa som det verkar

Aktieanalys Det är som bekant mörkast före gryningen. Resultatet för det tredje kvartalet var med alla mått mätt svagt i SSAB men vi ser dock resultatet förbättras kvartalsvis och höjer därmed rekommendationen till Köp.

Resultatet efter finansnetto för årets tredje kvartal blev en förlust på 741 miljoner kronor. Marknaden hade, enligt SME Direkt, förväntat sig en förlust på 428 miljoner kronor. Merparten av avvikelsen beror på underhållskostnader på cirka 300 miljoner kronor. Jämfört med motsvarande kvartal föregående år förbättrades rörelseresultatet med knappt 70 miljoner kronor.

Om vi ser på de olika geografiska områdena svarar EMEA för knappt hälften av företagets omsättning. Förlusten uppgick här till 475 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en förlust på 644 miljoner kronor för det tredje kvartalet år 2012.

För Americas försämrades resultatet, för år 2012 redovisades en vinst på 251 miljoner kronor för det tredje kvartalet, motsvarande siffra i år var 53 miljoner kronor. För regionen APAC redovisades en förlust på 9 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en vinst på 16 miljoner kronor för motsvarande kvartal år 2012.

Stålgrossisten Tibnor minskade förlusten på 26 miljoner kronor till 6 miljoner kronor, även här pekar siffrorna åt rätt håll, vilket talar för ett positivt resultat under årets sista kvartal.

Trots fortsatta förluster ser vi en hel del positiva tecken i rapporten vilket gör att vi höjer vår rekommendation till Köp. Aviserade prishöljningar samt en allt bättre världskonjunktur innebär att vi nu har sett botten lönsamhetsmässigt för företaget.

I USA förbättras konjunkturen och därmed efterfrågan på stål. Aviserade prishöjningar på 30 dollar per ton kommer därmed med största sannolikhet att gå igenom. SSAB har en kapacitet på 6 miljoner ton per år, varav knappt 40 procent är nischprodukten höghållfasta stå där företaget är världsledande.

Efterfrågan för höghållfasta stål har under kvartalet hållits tillbaka mycket beroende på en minskad efterfrågan från gruvindustrin.  För övriga kundsegment bedöms efterfrågan vara mer eller mindre oförändrad under årets sista kvartal.

Efterfrågan i framför allt Kina beräknas vara fortsatt stark, efterfrågan i USA förväntas öka i takt med den ekonomiska återhämtningen och i Europa förutspår SSAB en oförändrad efterfrågan under det fjärde kvartalet.

Lagernivåerna hos kunderna befinner sig på en relativt låg nivå, vilket innebär att vi inte kommer att få se någon negativ effekt till följd av lageravvecklingar under innevarande kvartal.

De prognoser som nu ligger i marknaden indikerar ett p/e-tal på 55 respektive 18 för åren 2014 respektive år 2015. Det finns dock all anledning att anta att analytikernas prognoser är alltför negativa.

När den resultatmässiga vändningen väl sker kommer förbättringen att ske betydligt snabbare än vad analytikerna räknar med. Som exempel kan nämnas att en tioprocentig förändring av stålpriset, allt annat lika, påverkar resultatet med 3,1 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 7,50 kronor per aktie efter skatt.

Det kan även vara värt att hålla i minnet att SSAB så sent som år 2008 tjänade närmare 20 kronor per aktie. Vi sticker ut hakan och höjer vår rekommendation till Köp.

Vi är av den uppfattningen att resultatet nu har bottnat ur och när väl priser och volymer börja peka uppåt kommer resultatet att förbättras mycket snabbt, vilket inte är inprisat i nuvarande värdering.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SSAB B Köp 37,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -