Saab tryggt men räkna inte med kursrusning

Aktieanalys Försvarskoncernen Saab redovisade ett resultat som översteg marknadens förväntningar. Aktien har sedan vår senaste analys gått sidledes. Vi ser inga triggers för aktiekursen den närmaste tiden.

Saab

Saab:s verksamhet är av karaktären att enskilda order får en väsentlig effekt på orderböckerna, likaså kommer försäljningen att påverkas av när i tiden fakturering sker.

Att därför titta isolerat på ett enskilt kvartal ger inte någon rättvisande bild. Om vi trots detta ska titta på årets tredje kvartal så kan vi konstatera att orderingången föll från 4 111 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2012 till knappt 3 miljarder kronor för motsvarande period i år.

Företagets verksamhet med stora enskilda order gör dock att man inte skall lägga allt för stor vikt vid den svaga orderingången under ett enskilt kvartal.

För årets första nio månader ökade dock orderingången med 59 procent till 25 029 miljoner kronor, framför allt beroende på order avseende utvecklingen av Gripen E från Försvarets materialverk. Ordervärdet för detta uppgår enligt företaget till 13,2 miljarder kronor.

Totalt svarade order från Sverige för två tredjedelar av den totala orderingången.

Orderstocken uppgick vid slutet av perioden till 42,4 miljarder kronor. Merparten avser perioden 2013-2016 medan 4,8 miljarder kronor av orderstocken avser perioden efter år 2016.

Den affär som kan komma under det närmaste halvåret är försäljningen av 22 Gripen E till Schweiz, parlamentet har sagt ja, det som trots detta kan sätta käppar i hjulet är en eventuell folkomröstning om frågan.

Det är uppenbart så att SAAB:s utveckling är oerhört beroende av hur mycket pengar den svenska staten väljer att lägga på vapeninköp. Som alla vet har vi valår nästa år, vilket innebär att vi kan få en ny regering och kanske även en ny försvarspolitik.

Försäljningsintäkterna uppgick till 4 723 miljoner kronor under kvartalet, vilket var runt 4 procent lägre än förväntat samt en nedgång med knappt 4 procent jämfört med föregående år.

För årets första nio månader omsatte företaget 16 471 miljoner kronor, den dominerande marknaden är Sverige som svarade för 43 procent av försäljningen.

Av försäljningen svarar den försvarsrelaterade marknaden för 80 procent, det är med andra ord fortsatt en kraftig slagsida åt den militära sektorn.

Att företaget har en lägre aktivitetsnivå syntes huvudsakligen inom affärsområdena Dynamics och Electronic Defence Systems. Bland de olika marknaderna tappade de viktiga marknaderna, EU och Asien 15 respektive 13 procent av försäljningen under årets första nio månader.

Militärt flyg har däremot haft en stark utveckling  och uppvisade en försäljningsökning med 14 procent till 7 447 miljoner kronor.

Saabs rörelseresultat exklusive engångsposter blev 266 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2013.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 230 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

Nettoresultatet för kvartalet uppgick till 192 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 269 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2012.

Enligt de prognoser som nu ligger i marknaden värderas företaget till ett p/e-tal på 15,8 för innevarande år samt 10,3 respektive 9,1 för de nästkommande två åren.

En bidragande orsak till de närmaste årens resultatlyft är förutom den befintliga orderstocken det pågående rationaliseringsprogrammet. Vid utgången av nästa år räknar företaget med 500 miljoner kronor per år i rationaliseringseffekter.

I ett sektorperspektiv är SAAB ett av de lägst värderade företagen inom nordisk verkstadssektor. Mot bakgrund av att företagets lönsamhet framför allt är beroende på politiska beslut anser vi att företaget skall ha en lägre värdering än genomsnittet för sektorn.

Vi ser inte något skäl att hasta in i aktien utan väljer att avvakta till dess en eventuell order från Schweiz är undertecknad.

Vår rekommendation blir därmed fortsatt Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SAAB B Neutral 130,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -