Ingen brådska med Aerocrine

Aktieanalys Aerocrine fortsätter att ha lönsamhetsproblem. Omsättningen vill inte lyfta och företaget förlorar stora pengar. Produkten i sig är intressant men vi väljer att stå utanför till dess en tydlig vändning uppåt sker.

Medicinteknikbolaget Aerocrine lyckas inte få lönsamheten att lyfta. För årets tredje kvartal minskade försäljningen från 34,4 till 31,1 miljoner kronor. Förlusten efter skatt uppgick i kvartalet till 56,5 miljoner kronor, vilket var ett par miljoner lägre än förlusten för motsvarande kvartal 2012.

Aerocrine tillverkar apparatur samt tester för mätning av utandningsluft vid bedömning av astma som kan hjälpa till att styra behandlingen. Astma är en mycket utbredd sjukdom och därmed också en mångmiljardmarknad.

Aerocrines system bidrar till att effektivisera behandlingen och ger besparingar för vården såväl som bättre behandling för patienten. Astma beräknas drabba mellan 8-10 procent av befolkningen, det borde med andra ord vara bäddat för ett företag som Aerocrine.

En nyckel till framgång är att få försäkringsbolag att inkludera Aerocrines produkt bland de som ersätts av försäkringarna.  Detta är inte minst viktigt på den amerikanska marknaden som svarar för omkring 50 procent av företagets fakturering.

På den amerikanska marknaden lyckas dock inte företaget förbättra lönsamheten. Omsättningen ökade marginellt till 15,2 miljoner kronor i tredje kvartalet. Förlusten ökade under samma period med drygt 4 miljoner kronor till 31,4 miljoner kronor. Under årets första nio månader har företaget därmed förlorat 95,7 miljoner kronor på den amerikanska marknaden.

För det geografiska området Europa/resten av världen låg försäljningen på 14,6 miljoner kronor, en dryg miljon högre än motsvarande period år 2012. Förlusten minskade glädjande nog med cirka 10 miljoner kronor till 13,9 miljoner kronor.

För den minsta geografiska marknaden, Asien/Stillhavsregionen, förlorade företaget 2,6 miljoner kronor på en måttlig omsättning på 1,3 miljoner kronor. Jämfört med föregående års förlust på 5 miljoner kronor var det dock en förbättring.

Genom åren har företaget stärkt finanserna genom ett antal nyemissioner, vilket gör att balansräkningen trots den negativa lönsamheten är i gott skick. Vid utgången av årets tredje kvartal hade Aerocrine 325 miljoner kronor i kassan samtidigt som de långfristiga skulderna uppgick till 220 miljoner kronor. Nettokassan hamnade därmed på cirka 105 miljoner kronor.

Det bör dock nämnas att den till synes stinna kassan snabbt kommer att eroderas om företaget inte får ordning på lönsamheten. Vi ser en risk att Aerocrine behöver fylla på kassan ytterligare, senast under år 2015.

Företagets största ägare är i dagsläget Novo A/S samt Investor. Den starka ägarbilden borgar för att det inte bör vara några problem att få in ytterligare pengar om ett sådant behov skulle uppstå.

Den springande punkten är att fler försäkringsbolag accepterar Aerocrines produkter då det gäller kostnadsersättningar. En ytterligare variabel är självklart att företaget måste förbättra marginalerna på varje såld enhet, antingen genom att få upp styckepriset eller att pressa ner tillverkningskostnaderna.

Det finns inga tillgängliga konsensusprognoser på Aerocrine. Vi ser dock en uppenbar risk att företaget kommer att vara förlustbringande även år 2014 och 2015.

Sammantaget anser vi att Aerocrine är intressant. Vi vill dock se handfasta bevis på att företaget lyckas vända den negativa resultatutvecklingen innan vi trycker på köpknappen. Rekommendationen blir neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 7,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -