Trög marknad hämmar Securitas

Aktieanalys  En fortsatt trög utveckling på flertalet marknader gör att vi inte ser utrymme för någon snar resultatförbättring för Securitas. Vi väljer därmed att behålla vår neutrala rekommendation.

Säkerhetsjätten Securitas fortsätter att ha det motigt. Resultatet för årets tredje kvartal var något sämre än marknadens lågt ställda förväntningar.

Rörelseresultatet för perioden uppgick till 892 miljoner kronor, vilket var 5 procent lägre än de 941 miljoner kronor som marknaden, enligt SME Direkt, prognostiserat. Jämfört med motsvarande period föregående år förbättrades resultatet dock med 5 procent.

Rörelsemarginalen uppgick till 5,2 procent, 0,2 procentenheter högre än för det tredje kvartalet 2012. Förbättringen av rörelsemarginalen är framför allt beroende på de omstrukturerings- och kostnadsbesparingsprogram som initierades år 2012. Det är med andra ord inte marknaden som förbättras nämnvärt.

Det är viktigt att hålla i minnet att Securitas verksamhet är en lågmarginalverksamhet. De senaste åren har rörelsemarginalen pendlat mellan 2,4 till 6,5 procent. Det finns ingen anledning att tro att företaget inom överskådlig framtid kommer att överträffa denna nivå.

Securitas är världsledande inom säkerhetssegmentet. Företaget har totalt cirka 300 000 anställda i mer än 50 länder

Verksamheten delas in i fyra affärsområden: Security Services Europe, Security Services North America och Security Services Ibero America (som består av sju länder i Latinamerika samt av Portugal och Spanien) samt området Mobile and Monitoring som är mobila bevakningsuppdrag och elektronisk larmövervakning .

Det största affärsområdet är Security services som svarar för cirka 90 procent av omsättningen, övrig omsättning är hänförbar till affärsområdet Mobile & services.

Security Services Amerika, som svarar för 35 procent av koncernens omsättning, redovisade ett resultat på 298 miljoner kronor för kvartalet vilket i stort sett var oförändrat jämfört med föregående år.

Enligt vd Alf Göransson har aktiviteten varit fortsatt låg på den amerikanska marknaden vad avser offerter. Under 2014 hoppas företaget dock på att plocka hem ett eller ett par kontrakt avseende bevakning av flygplatser.

Security Services Europe redovisade en försäljning på 8 292 miljoner kronor för kvartalet, vilket motsvarar 50 procent av koncernens totala omsättning. Jämfört med föregående är ökade försäljingen med 2 procent.

Resultatet förbättrades jämfört med föregående år med 13 procent till 571 miljoner kronor. Även här är det i allt väsentligt kostnadsrationaliseringar som svarar för resultatförbättringen.

Bland de enskilda marknaderna kan vi notera att verksamheten i Frankrike, som svarar för cirka 12 procent av koncernens försäljning, uppvisade en negativ organisk tillväxt på 6 procent.

Storbritannien, som svarar för 6 procent av koncernens omsättning, hade en negativ tillväxt på 5 procent under kvartalet.

De enda marknaderna  som uppvisade organisk tillväxt i regionen var Turkiet samt Tyskland. Det finns inget som tyder på att marknaderna inom divisionen skulle förbättras nämnvärt under de närmaste kvartalen.

Regionen Iberio-America hade en organisk tillväxt på 5 procent för kvartalet. Det är framför allt utvecklingen i Latinamerika som utvecklats starkt med en tillväxt på 24 procent.

På den viktiga spanska marknaden minskade dock försäljningen med 12 procent. Det finns inga tecken på en snar vändning för den spanska verksamheten, tvärtom prognostiserar Securitas en nedgång med ytterligare 5-6 procent under år 2014.

Resultatet för affärsområdet försämrades med 5 miljoner kronor till 124 miljoner för årets tredje kvartal. Även här var det framför allt kostnadsbesparingar som höll resultatet uppe.

Värderingsmässigt är Securitas långt ifrån något kap på nuvarande kursnivå. Enligt nuvarande prognoser värderas företaget till ett p/e-tal på 13 för innevarande år samt 11,9 respektive 11,4 för åren 2014 respektive 2015.

Vi ser en uppenbar risk att de prognoser som nu ligger i marknaden är för höga, vilket innebär att p/e-talen kommer att åka upp en bit från nuvarande nivå. Marknaderna i Frankrike, Portugal och Spanien, som tillsammans svarar för cirka 25 procent av försäljningen, fortsätter att försämras.

Vi kommer med största sannolikhet att få se en trist utveckling för aktien tills tydliga tecken finns på att lönsamheten förbättras markant. En direktavkastning på närmare 4,5 procent gör dock att risken för ett kraftigt kursfall är begränsad.

Vi ser andra sektorer och företag som har väsentligt bättre förutsättningar de kommande 3-6 månaderna. Vår rekommendation blir därmed fortsatt neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Securitas B Neutral 68,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -