Doro har mer att ge

Aktieanalys Doro har varit en ofta förekommande på vår lista över de 10 mest köpvärda aktierna. Sedan vi satte en köperekommendation för fyra år sedan har aktien stigit med över 350 procent. Nedan ger vi vår uppdaterade syn på bolaget.

Doro utvecklar senioranpassad kommunikation, ett kraftigt växande segment där företaget är marknadsledande. Lagom till årets julhandel lanserar företaget sin andra smartphone, vilket med stor sannolikhet kommer att lyfta försäljningen för det fjärde kvartalet väsentligt.

Rapporten för årets tredje kvartal var ytterligare ett styrkebesked från Doro. Kvartalets försäljning ökade med 33 procent till 279,4 miljoner. Justerat för förvärvet av IVS och Isidor  samt valutakurseffekter ökade försäljningen organiskt med 9 procent.

Rörelseresultatet uppgick för kvartalet till 20,3 miljoner kronor, vilket var en ökning med 25 procent jämfört med föregående år.

Under det tredje kvartalet 2012 hade företaget en positiv skatteeffekt på 13,9 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en skattebelastning på 5,1 miljoner kronor för det tredje kvartalet i år. Som en följd av detta minskade resultatet per aktie från 1,33 till 0,77 kronor.

Det som enligt vår mening stack ut mest på den positiva sidan i rapporten var en mycket stark utveckling för orderingången.

Under kvartalet uppgick orderingången till 365 miljoner kronor, en ökning med 51 procent jämfört med föregående år. Justerat för förvärv ökade orderingången med 26 procent, vilket även det är en imponerande nivå. Den starka orderingången innebär att vi räknar med att få se ett starkt resultatmässigt sista kvartal i år.

Den finansiella ställningen är fortsatt stark. Vid utgången av kvartalet uppgick nettokassan till 23,3 miljoner kronor plus att företaget har outnyttjade checkkrediter på 35,8 miljoner kronor. Soliditen var vid samma tidpunkt till 39,4 procent. Balansräkningen ger enligt vår uppfattning utrymme för fortsatta förvärv.

De konsensusprognoser som, enligt Factset, nu ligger i marknaden indikerar ett resultat på 3,39 kronor per aktie för innevarande år samt 4,70 respektive 5,60 för åren 20104 respektive 2015. P/e-talet hamnar därmed på 14,7 för innevarande år samt 10,6 respektive 8,9 för de nästkommande två åren.

En brasklapp är dock att det endast är ett fåtal analytiker som följer bolaget vilket gör att prognoserna skall tas med en nypa salt.  Det krävs ett mycket starkt fjärde kvartal för att helårsprognosen för innevarande skall infrias.

Företagets finansiella mål är en långsiktig rörelsemarginal på 10 procent. Under årets första nio månader uppgick rörelsemarginalen till 6,0 procent samt 7,3 procent i det tredje kvartalet. Doro har med andra ord en bit kvar till marginalmålet.

Den årliga tillväxtmålet är satt till 20 procent. I det tredje kvartalet var tillväxten, exklusive förvärv, 9 procent samt 33 procent inklusive förvärv. De senaste sex åren har företaget nått sitt tillväxtmål, delvis beroende på de fyra förvärv som genomförts de senaste två åren.  

Det är definitivt en attraktiv marknad som Doro verkar på. Antalet adresserbara seniorer uppgick vid årsskiftet till 550 miljoner, en siffra som beräknas öka till 700 miljoner människor år 2020. Med försäljning på mer än 40 marknader på fem kontinenter är Doro väl positionerade för att gynnas av en åldrande befolkning.

Utdelningsmålet är satt till cirka en tredjedel av resultatet. För innevarande år kan vi därmed räkna med en utdelning i storleksordningen 1,25, vilket är oförändrad nivå jämfört med föregående år. Direktavkastningen hamnar därmed omkring 2,5 procent.

Sammanfattningsvis ser vi fortsatt Doro som ett tillväxtföretag. Trots att aktien utvecklats mycket starkt, drygt 100 procent bara i år, ser vi en fortsatt kurspotential. Om vi jämför värderingen med övriga nordiska konsumentproduktföretag ligger Doro bland de lägst värderade aktierna i sektorn.

Mot bakgrund av den snabba tillväxten borde Doro värderas med en premie jämfört med övriga konsumentrelaterade aktier. Den allt mer ålderstigna befolkningen innebär att Doro kommer att kunna visa en stark tillväxt under överskådlig framtid. En ytterligare krydda är självfallet även att Doro framstår som en trolig uppköpskandidat.

Vi fortsätter därmed att rekommendera köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
DORO Köp 49,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -