Uppgången inte över för Electra

Aktieanalys Sedan vår senaste köpanalys för ett år sedan har kursen i Electra rusat med 110 procent. Trots det anser vi att aktien är fortsatt köpvärd, nedan förklarar vi varför.

Elektronikkedjan Electras rapport för årets tredje kvartal var alltigenom en munter läsning. Omsättningen ökade med 30 procent till 344 miljoner kronor, vilket var det fjärde kvartalet i rad med stigande omsättning.

Det är dock viktigt att notera att de 55 Expertbutiker som tillkom i början av det fjärde kvartalet 2012 svarar för en stor del av omsättningsökningen.

Resultatet före skatt ökade från 3,7 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2012 till 10,5 för årets tredje kvartal. Räknat per aktie och efter skatt var resultatet 1,58 kronor, vilket kan jämföras med 0,53 kronor för det tredje kvartalet 2012. På rullande 12-månader uppgick resultatet per aktie till 4,72 kronor.

Företaget består av två delar, Electra Retail samt Electra Logistik och IT.

Electra Retail äger namnet till de egna kedjorna Audio Video, RingUp samt Digitalbutikerna som drivs via franchisetagare. Affärsområdet ökade omsättningen 30 procent, till stor del beroende på tillskottet från Expert-butiker. Rörelseresultatet för perioden uppgick till 4,9 miljoner kronorjämfört med 3,2 miljoner kronor för motsvarande period år 2012. Rörelsemarginalen förbättrades från 1,7 till 1,9 procent.

Totalt levererar Electra Retail elektronik och telekomprodukter till cirka 410 butiker runt om i landet. Enligt vd Anneli Sjöstedt börjar marknaden nu komma i balans efter konkurserna för Expert samt Onoff. Glädjande för Electra är även att en kedja som Mediamarkt nu är mindre aggressiva på prissidan.

Bland kunderna återfinns även de stora e-handelsföretagen som till exempel CDON och Boxer.

Marginalerna är dock låga inom segmentet. Electra har en svår balansgång då det gäller att ta tillräckligt betalt för varorna, men inte så mycket att lönsamheten raderas ut för franchisetagarna.

Konkurserna för Expert och Onoff-kedjorna bör dock minska prispressen i branschen något, vilket talar för att affärsområdet ska kunna öka marginalerna ytterligare något från nuvarande nivå.

Det andra affärsområdet Electra Logistik & IT hanterar tredjepartslogistik samt butikssystemet Smart. Förutom de egna kedjorna återfinns företag som Elon, Elkedjan, Mobilizera samt GrizzlyZoo med flera.

Omsättningen för kvartalet uppgick till 92 miljoner kronor, 20 miljoner kronor mer än föregående år. Rörelsemarginalen förbättrades från 1,2 procent till 5,3 procent för årets tredje kvartal, vilket lyfte rörelseresultatet till 5,3 miljoner kronor.

Enligt Anneli Sjöstedt kommer försäljningen att ligga stabilt omkring 90 miljoner kronor per kvartal, det är därmed i affärsområdet Electra Retail den framtida tillväxten skall komma.

De konkurser som skett i branschen det senaste året har definitivt varit positivt för Electra. Priskonkurrensen är inte lika hård som tidigare samtidigt som företaget fått ett rejält tillskott av nya butiker.

Vi kan inte förvänta oss att tillväxten kommande år kommer att vara i närheten lika stark som under det tredje kvartalet, givet att inte fler elektronikkedjor går i konkurs. Då får istället Electra förlita sig på att antalet butiker ökar genom nyetablering samt att volymerna inom elektronik ökar samt att Electra Logistic & IT får in ytterligare uppdrag.

Från och med den 1 januari år 2014 blir Electra medlem i Euronics International vilket kommer att medföra bättre villkor vid inköp samt ett bredare sortiment av hemelektronikprodukter.

Euronics verkar idag i 26 länder i Europa och har cirka 11 000 anslutna butiker samt avtal med alla stora leverantörer inom branschen.  Med stor sannolikhet kommer samarbetet att innebära en ökning av omsättningen samt även få en positiv effekt på marginalerna.

Vi räknar med att det fjärde kvartalet i år blir något starkare än föregående år, då resultatet för det fjärde kvartalet uppgick till 2,09 kronor per aktie. Vår bedömning är att helårsresultatet 2013 hamnar omkring 5,80 kronor per aktie.

P/e-talet landar därmed på drygt 11 för innevarande år. Jämfört med övriga handelsföretag på börsen framstår därmed Electra som en av de lägst värderade. För nästa år ser vi alltså en betydligt lägre tillväxttakt. Inklusive nyetableringar räknar vi med att omsättningen stiger cirka 5 procent till drygt 1,6 miljarder kronor.

En normaliserad elektronikmarknad bör innebära att marginalerna kan förbättras något. Sammantaget ser vi ett resultat för år 2014 på omkring 6,50 kronor per aktie, vilket innebär att p/e-talet landar på drygt 10.

Balansräkningen är i gott skick, soliditeten uppgår till närmare 50 procent samtidigt som kassan på 9,2 miljoner kronor överstiger de långfristiga skulderna. Vår bedömning är att företaget kommer att höja utdelningen från 3,50 till åtminstone 4 kronor per aktie för innevarande år. Direktavkastningen hamnar därmed på närmare 6 procent, vilket är ett ytterligare skäl att äga aktien.

Vi anser därmed att aktien, trots den starka utvecklingen det senaste året, är fortsatt köpvärd. Konceptet att låta lokala entreprenörer driva butikerna minskar enligt vår mening rörelserisken väsentligt. Vår rekommendation blir därmed köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Elon Köp 67,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -