CTT är för högt värderat

Aktieanalys Flygventilationsföretaget CTT ökade vinsten för årets tredje kvartal. Värderingen kräver dock väsentligt högre vinstnivå än nuvarande. Vi väljer att hålla oss borta från aktien.

CTT Systems är i dagsläget det enda företaget i världen som kan skapa rätt luftfuktighet i flygplan. Företaget har tre produkter. Zonal Drying som hanterar problemet med kondensvatten, Cair som reglerar luftfuktigheten i kabinen samt Crew som höjer luftfuktigheten i flygplansbesättningarnas viloutrymmen.

Bolaget ökade resultatet från 0,9 miljoner kronor till 2,1 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Omsättningen på 32,9 miljoner kronor för kvartalet var dock bara 0,8 miljoner kronor högre än föregående år.

Resultatet per aktie uppgick till 0,19 kronor i kvartalet, vilket innebär att resultatet för årets första nio månader uppgick till 0,54 kronor per aktie. För motsvarande period år 2012 uppgick resultatet per aktie till 0,24 kronor, det vill säga mer än en fördubbling jämfört med föregående år.

Rörelsemarginalen för kvartalet var 8,2 procent vilket kan jämföras med 0,6 procent för det tredje kvartalet föregående år.

I rapporten är företaget optimistiskt inför de närmaste åren. Förutom leveranser till flygplanstillverkaren Boeing har CTT fått ett ökat antal förfrågningar. Hur många av förfrågningarna som kommer att resultera i order är fortfarande ett frågetecken.

Det är dock långt kvar för CTT Systems att nå en lönsamhet som matchar nuvarande värdering av bolaget. Marknaden finns förvisso där, frågetecknet är om flygbolagen är villiga att investera i en bättre luftmiljö eller inte.

Balansräkningen ger dessutom anledning till viss oro. Soliditeten vid utgången av det tredje kvartalet uppgick till 33 procent samtidigt som det bara fanns 0,1 miljoner kronor i kassan. Det mesta talar för att företaget kommer att behöva be aktiemarknaden om mer pengar inom en snar framtid.

Det egna kapitalet uppgår till 5,77 kronor per aktie, det vill säga CTT värderas till närmare sex gånger det egna kapitalet.

Det krävs en väsentligt högre lönsamhet än dagens för att motivera nuvarande värdering på drygt 370 miljoner kronor. Det som företaget bland annat sätter stor tillförsikt till är produktionen av Boeing B787 där CTT Systems är leverantör.

Boeings nuvarande produktion av 10 flygplan per månad skall ökas till 12 år 2015 och till 14 flygplan per månad från och med år 2020. Bland kunderna återfinns även Airbus. Totalt har CTT installerat fler än 500 system till över 30 flygbolag.

Sammantaget anser vi värderingen är alltför hög. För innevarande år bör företaget generera ett resultat på cirka 75 öre per aktie. P/e-talet hamnar därmed omkring 44 vilket enligt vår mening är alldeles för högt.

För att motivera nuvarande värdering bör CTT generera ett resultat på omkring 30 miljoner kronor, vilket kan jämföras med nuvarande antagande om cirka 9 miljoner för helåret 2013. Vi anser att därför att dagens värdering är för hög. Det finns därför lite som talar för att kursen kommer att stiga från nuvarande nivå.

På basis av dagens värdering och balansräkning blir vår rekommendation därmed sälj. Men en brasklapp är på sin plats och det är om företaget får in ett eller ett par större order under år 2014 vilket kan förändra den kortsiktiga bilden i aktien. Vi vet från historien att kursen brukar hoppa till vid sådana tillfällen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
CTT Systems Sälj 33,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -