Mer att hämta i Africa Oil

Aktieanalys Sedan vår köpanalys den 29 augusti har kursen i Africa Oil rusat 54 procent och det kan kännas lockande att ta hem vinsten. Vår bedömning är dock att det finns mer att hämta i aktien.

Prospekteringsföretaget Africa Oil fortsätter att skörda framgångar i Kenya. För några dagar sedan meddelades att man påträffat en oljekolumn på 100 meter av hög kvalitet. Och det lär komma mer, mycket mer. 

Under resterande del av år 2013 ska borrningsresultatet från ytterligare två brunnar i Kenya att redovisas. Samtidigt ska två brunnar i Kenya att flödestestas under innevarande kvartal. Borrningen har skett i block 13T (Agete) där Africa Oil är hälftenägare tillsammans med oljeföretageet Tullow.

Borrningen är den femte i raden som påvisar olja i Lokichar-bassängen. Träffsäkerheten har därmed varit 100 procent så här långt. Här kommer företaget att skruva upp borrningsaktiviteterna rejält under nästa år.

Under nästa år väntas minst 20 borrningar genomföras i Lokichar-bassängen. Vi ser en hög sannolikhet för att fältet kommer visa sig innehålla betydligt över 1 miljard fat brutto när borrningarna väl genomförts.

Företagets verksamhet bedrivs förutom i Kenya, i Etiopien samt i Puntland Somalia. Det är framför allt projekten i Kenya och Etiopien som är av intresse då vi ser på värderingen av företaget. Verksamheten i Somalia sker via ett 44,6 procentigt ägande i Horn Petroleum, vilket ger Africa Oil en ägarandel på 27 procent i de båda fälten.

Som för alla företag som är verksamma i prospektering är investeringsnivån hög samtidigt som intäkterna ligger några år fram i tiden.

För innevarande år kommer investeringarna att hamna på 209 miljoner dollar, varav borrkostnader svarar för 74 procent samt undersökningar för 14 procent. För nästa år räknar företaget med en investeringsbudget mellan 300 till 330 miljoner dollar.

Genom en nyligen genomförd riktad nyemission tillfördes bolaget 450 miljoner dollar. Ytterligare 43,5 miljoner dollar kom in till företaget via en utfarmning av andelar i två block till oljeföretaget Marathon.

Företaget räknar därmed att kassan vid årsskiftet kommer att uppgå till drygt 500 miljoner dollar, vilket täcker samtliga kostnader till och med det första halvåret 2015.

Africa Oil har över 100 kvarvarande prospekts att borra. Totalt har företaget delägda licenser i ett område som till ytan är större än Nordsjön, vilket innebär att antalet prospekts kan antas öka de kommande åren.

Företaget uppger att de betingade resurserna uppgår till cirka 1,9 miljarder fat oljeekvivalenter. Betingade resurser är fyndigheter som ännu inte klassificerats som reserver på grund av ett eller flera ouppfyllda villkor.

Det är dock inte sannolikt att vi kommer att få se omklassificering av samtliga betingade resurser till reserver, det är inte heller givet hur stor del av reserverna som i slutändan kommer att leda till produktion.

Under reseterande del av år 2013 samt under år 2014 kommer borrningar att genomföras som enligt företagets bedömningar, riskjusterat, kan öka de betingade resurserna med ytterligare 522 miljoner fat, samt ej riskjusterat med cirka 5,7 miljarder fat olja.

Om vi tittar på värderingen kan vi konstatera att de 25 analytiker som följer bolaget har en genomsnittlig riktkurs på cirka 83 kronor per aktie, vilket ger en kurspotential på cirka 25 procent från nuvarande nivå.

Det är viktigt att komma ihåg att merparten av analytikernas riktkurser sannolikt är angivna före förra veckans fyndighet. Vi räknar därmed kallt med att analytikernas riktkurser kommer att justeras upp med 5-10 kronor per aktie i genomsnitt den närmaste tiden.

Det kommande årets prospekteringar kommer med all sannolikt att höja företagets reserver och därmed värdet på bolaget. Ett omfattande borrprogram och därmed ett stort nyhetsflöde kan med andra ord ge bra stöd åt kursutvecklingen de kommande kvartalen. En brasklapp är att den politiska risken i östra Afrika är hög.

En ytterligare brasklapp är att det kommer att ta ytterligare några år innan vi får se några intäkter i bolaget. Det som helt kommer att styra kursutvecklingen de närmaste åren är ytterligare oljefynd.

Sammantaget ser vi dock en fortsatt god kurspotential i aktien och behåller därmed vår tidigare köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Africa Oil Corp. Köp 64,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -