Invandringen måste öka

Arbetsmarknaden Det behövs en fortsatt hög nettoinvandring på 64 000 personer per år för att finansiera välfärden när de inrikesfödda blir allt färre, visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

"Som alla välfärdssamhällen har vi en demografisk utmaning där de inrikesfödda blir färre. Samtidigt måste vi hålla uppe antalet i arbetskraften. Vi behöver en fortsatt invandring för vi ska klara att finansiera välfärden framöver", säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i en kommentar.

Enligt Arbetsförmedlingen kommer det att under de närmaste tio åren att behövas en fortsatt hög nettoinvandring om det ska gå att upprätthålla de senaste årens ökning av sysselsättningen.

Arbetsförmedlingen räknar med att det behövs 64 000 personer om året i arbetsför ålder (16-64 år), som kompensation för det sjunkande antalet inrikesfödda. Bedömningen bygger bland annat på att andelen utrikesfödda som går över till sysselsättning inte förändras.

Arbetsförmedlingen räknar med att utrikesfödda fram till år 2025 kommer att stå för hela ökningen av sysselsättningen.

Rapporten visar också att utrikesfödda med kort utbildning får allt svårare att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden och att det är ett stort sysselsättningsgap mellan utrikesfödda män och kvinnor, där sysselsättningsgraden är betydligt högre bland män.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -