Råvarorna kokar just nu

Börscocktail Hettan är tillbaka i råvarusektorn och på Stockholmsbörsen finner vi flera av veckans vinnaraktier i just denna kategori. Olja, stål och diamanter är vad som lockar flest investerare.

I sin helhet har Stockholmsbörsen på veckobasis stigit med 1,3 procent. Det är mycket – men långt sämre än indexrallyt i Frankfurt värt 4,2 procent. I USA har både Nasdaq och Dow Jones stigit cirka 2 procent.

Till veckans vinnare hör också forumfavoriten Fingerprint. På fredagen höjde Handelsbanken sin rekommendation på bolaget och det fick aktien att skjuta i höjden ännu en gång.

Det som på förhand var upplagt för en makrotung vecka blev rätt ljummet och i stora penseldrag har världsekonomin inte bjudit på några stora överraskningar. Lite oväntat steg dock den svenska inflationen under marsmånad. Och oron för vilka följder en Brexit kan få för Europas ekonomi växer.

Oväntad svensk inflation

Det överraskande beskedet att den svenska inflationen ökat med 0,8 procent i mars jämfört med månaden innan fick kronan att ta ytterligare mark mot både euron och dollarn. På tolv månader har kronan stärkts mot dollarn med mer än 7 procent och en euro har blivit nästan 2 procent billigare på ett år. Som en följdeffekt av inflationsbeskedet steg både korta och långa svenska räntor vilket verkar oroat börsens fastighetsinvesterare.

Flera av de större fastighetsaktierna har nämligen tappat höjd och störst var fallet i Fabege-aktien som backat 8 procent på veckobasis. En del av kursnedgången förklaras dock av att aktien handlats utan utdelning sedan i tisdags men även branschkollegor som Hufvudstaden, Wallenstam, Wihlborgs och Balder har tappat 3-4 procent vardera. I motsatt riktning har dock det yngre fastighetsbolaget Victoria Park stigit med 4 procent under veckan.

Castellum tar fram stora plånboken

Fastighetsbolaget Castellum har i flera års tid suktat efter konkurrenten Norrporten och i veckan har parterna kommit till ett avslut.

Affären som görs upp mellan Castellum och Andra och Sjätte AP-fonden är den största svenska fastighetsaffären efter finanskrisen. Köpesumman uppgår till 13,4 miljarder kronor och kontant hostar Castellum upp 10,4 miljarder kronor. Resterande betalas med 23,4 miljoner aktier i Castellum.

Innan affären slutförs kommer de tidigare ägarna att erhålla en halv miljard kronor i utdelning från Norrporten och totalt inkasserar de båda fonderna 14 miljarder kronor på affären.

Trots jättetransaktionen har aktiemarknaden inte visat någon större entusiasm för Castellum och på veckobasis har aktien likt övriga branschkollegor tappat ett par procent i värde.

Castellums vd Henrik Saxborn försvarar köpet med att risken i bolaget kommer att minska med en bredare och mer diversifierad skara hyresgäster. Flera köpare har varit aktuella för Norrporten och även en IPO har varit på tapeten. Men nu blev det alltså Castellum som rodde hem affären.

AP-fonderna planerar att återinvestera köpeskillingen i nya fastigheter men blickar då bortom Norrland och utanför Sveriges gränser. USA, Europa men också Kina lockar, enligt uppgifter från Andra AP-fonden som Dagens Industri tagit del av.

Trubbel i klädparadiset – men Persson vill ha mer

De svenska modebolagens marginaler är under hård press. Till de största hoten hör en historiskt stark dollar och internationell konkurrens från gigantiska e-handelsjättar.

På flera håll på Stockholmsbörsen syns svårigheterna och extra jobbigt har det varit för VRG och RNB på sistone. Båda bolagen rapporterade besvikelser i det senaste kvartalet och RNB, som äger varumärket Polarn O Pyret, har under våren valt att retirera från ett par marknader. I stället riktar bolaget sin fokus på redan lönsamma landsändar som Finland och Norge.

Under gårdagen kom det pressade klädbolaget Kappahl med mer hoppfulla besked och aktien tog ett stort glädjeskutt. I bolagets senaste kvartal blev rörelseresultatet 31 Mkr vilket var betydligt bättre än analytikernas förhandstips om strax under 18 Mkr men trots förbättringen räds Placeras Per Ericsson aktien i en färsk analys.

Problemet med pressade marginaler syns även hos klädjätten H&M som redovisade en fallande bruttomarginal i sitt senaste kvartal. Förklaringen till marknaden var, trots liten försäljning i Sverige, densamma som för de mindre svenska bolagen, enligt Dagens Industri.

H&M har dock inga planer på att lägga band på sin expansion och under 2016 fortsätter utrullningen av e-handeln. Dessutom ska 425 stycken nya butiker öppnas.

Under veckan signalerade storägaren Stefan Persson att familjen menar allvar med tillväxtambitionerna. Under ett par dagar köpte han aktier i H&M till ett värde över en miljard kronor. Persson köper sällan aktier i familjebolaget men när han gör det har det historiskt varit med imponerande bra tajmning.

Råvarubolagen som glittrar

Oljepriset steg till en ny årshögstanivå under veckan och euforin har spridit sig även till andra delar av råvarusektorn.

Bland veckans vinnare på Stockholmsbörsen dominerar råvarubolagen med oljeaktier som Enquest och Blackpearl i topp. Även ägare av diamantbolaget Lucara kan känna sig glada. Aktien har sedan förra fredagen stigit med 11 procent och försäljningen av bolagets tio gigantiska diamanter har gått över förväntan. Totalt gav onsdagens diamantauktion intäkter på 419 Mkr.

Trots fortsatt överproduktion hos världens stålproducenter fortsatte SSAB sin börsrevansch även denna vecka och sedan förra fredagen har aktien stigit med 10 procent.

Pjeld raketar i premiären

Det smarta belysningsbolaget Plejd lanserade sina emissionsplaner vid årets början och då var börsklimatet minst sagt obehagligt men trots oroligheterna övertecknades nyemissionen flera gånger om. Maxbeloppet för emissionen uppgick till 13 Mkr men enligt uppgifter från bolaget som SvD har tagit del av kom bud på cirka 200 Mkr, fördelat över cirka 5 600 konton, motsvarande en teckningsgrad på nästan 1 500 procent.

När handeln i aktien drog i gång för första gången i måndags morse steg den under den inledande halvtimmen till som högst mer än 14 kronor, motsvarande en kursuppgång på över 100 procent.

Efter att den inledande glädjen lagt sig har aktien dock tappat fart. Sedan toppnoteringen har kursen rasat närmare 30 procent och på fredagen gick aktien att köpa för strax under 10 kronor, vilket trots raset är betydligt högre än prislappen vid emissionen på 6,35 kronor.   

Nordiska branschindex

  Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Material 4,0 0,1
Transport och Flyg 2,9 -0,4
Finans och försäkring 2,3 -4,2
Industrivaror 2,0 4,3
Investmentbolag 2,0 3,1
Energi 1,6 1,9
Telekom och IT 0,8 1,3
Bygg och Fastighet -0,2 -0,7
Konsumentvaror -0,4 2,6
Hälsovärd -1,3 0,6
Källa: Avanza    
(kurser från fredag lunch)    

 

På storbolagslistan steg 60 aktier medan 40 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen

Veckans mest lästa artiklar var:

Motståndet är brutet – FPC ska stiga brant

Teknikfonderna som visar resultat

Carnegie: Sälj Fingerprint

Japp, det kan bli mycket svarare

Här ser tidningen köpläge

Under veckan publicerades analyser på:

Kappahl

Fastout

Skistar

SAS Pref

Kursrally i it-konsulterna

Rezidor

Nolato

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -