Åtal mot aktiebloggare

Börs (uppdaterad) Två personer åtalas idag vid Stockholms tingsrätt för att ha manipulerat upp aktiekurser i sammanlagt fjorton läkemedelsbolag för att därefter dumpa ut sina aktieinnehav.

Enligt åklagaren ska personerna ha tjänat över 2,5 miljoner kronor på aktieaffärerna och gjort sig skyldiga till grov otillbörlig marknadspåverkan. Det skriver Ekobrottsmyndigheten på sin sajt och uppger att ett liknande fall aldrig tidigare har prövats av svensk domstol.

För att påverka aktiekurserna har de åtalade skrivit analyser och inlägg på olika sajter och aktieforum. Bland dessa nämns Redeye, Placera och Börssnack.

"Analyserna har givit ett väl initierat och professionellt intryck men har i själva verket varit vilseledande, partiska och haussande i syfte att olagligt tillskansa sig vinst på börsen", säger kammaråklagare Jan Leopoldson.

Enligt förundersökningen rör det sig om aktier på Aktietorget och Stockholmsbörsen Nasdaq/First North. De två personerna ska ha manipulerat och sålt sina innehav efter att analyserna publicerats.

De båda åtalade, bägge studenter, ska även ha kapat identiteter för att kunna registrera sig på olika aktieforum.

Aktierna som de handlade med var Arocell, EQL Pharma, Medirätt, Lucent Oil, Biolight, Ortoma, Alteco Medical, Scandinavian Clinical Nutrition, Prostalund, Zenicor Medical Systems, Orasolv, Sprint Bioscience, Follicum samt Doxa.

Männen, som i dag båda är 23 år gamla, köpte aktier och postade sedan mängder av positiva inlägg om företagen på forumen Placera och Börssnack, samt på Aktieexperterna och Facebookgruppen Aktieraketer. De postade även analyser över företagen på Redeye.

På Placera använde männen sig bland annat av signaturerna blooddiamond, oskay, beckfuzz, Bjarr, Tyres, Fogelin och Dion. På Börssnack kallade de sig bland annat Karre 61, Randian, JamesTaggart och dermaestro.

Enligt åklagaren har analyserna varit "felaktiga partiska, haussande och påverkade av väsentliga intressen" och syftet anses ha varit att trycka upp kursen inför deras egna försäljningar.

Männen köpte totalt aktier för 8,5 miljoner kronor och sålde för 11,1 miljoner mellan januari 2014 och april 2015. Brotten är att anse som grova på grund av omfattningen av marknadspåverkan och att de skett systematiskt, enligt stämningsansökan.

De åtalade männen förnekar brott.

Nyhetsbyrån Finwire/Nyhetsbyrån Direkt

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -