Vinnarna på Brexit

Fonder Världens börser faller men ett gäng fondförvaltare som har anledning att fira. Genom att hålla sig borta från aktier och spekulera mot pundet har många CTA-fonder prickat helt rätt.

De är tufft att vara aktieinvesterare efter att Brexit blivit ett faktum. Flera CTA-fonder – fonder som arbetar med trendföljande modeller – har dock legat helt rätt positionerade inför torsdagens EU-val i Storbritannien.

Placera har pratat med företrädare för RPM, Lynx och Alfakraft som ger en samstämmig bild av vad många CTA-fonder gjort inför EU-valet: Lång i ränta, ädla metaller och vissa valutor – alltså i alla tillgångsslag förutom aktier.

Flera av fonderna låg ordentligt korta i brittiska pund (positionerad för att pundet ska försvagas) mot dollarn. Vissa har också tjänat stora pengar på att gå lång japanska yen (positionerad för en starkare yen) mot dollarn. Även kort svenska kronan mot dollarn har varit en vinnande strategi.

En annan vinnare har varit att investera i olika typer av räntor. Populärt har varit amerikanska statsräntepapper, den tyska så kallade Bund futuren och brittiska statsräntepapper, så kallade UK Gilts. Innebörden är att de har positionerat sig för fortsatt räntenedgång, exakt det som blev fallet när britterna röstade sig ur EU.

Ingen av fonderna uppger däremot att de tjänat några större pengar på att blanka aktieindex. Gemensamt för flera fonder är att aktieförlusterna var koncentrerade till ganska små exponering i olika typer av aktieindexoptioner. Anledningen är att det inte funnits någon tydlig och stark trend i aktiemarknaden under året, förutom på den amerikanska.

De små förlusterna på aktiemarknaden vägdes upp av desto större vinster ädelmetaller, som har haft en tydligt trend under året med guldet i förarsätet. Efter EU-valet steg guldpriset kraftigt.

Enligt RPM och Lynx noterade en av de starkaste enskilda dagarna någonsin hittills.

Medan Stockholmsbörsen hade stängt på midsommarafton noterade RPM Evolving CTA Fund en värdeökning på 5,9 procent och RPM Galaxy hela 6,4 procent.

Lynx, en av Europas största CTA-fonder, noterades för en uppgång på 5,1 procent. SEB Asset Selection Opportunistic steg 2,4 procent och Alfakrafts Alfa Saga Fund steg 0,4 procent.

För de trendföljande CTA-fonderna spelar det ingen större roll om utvecklingen i olika tillgångar är uppåt eller nedåt, utan att trenderna är uthålliga. De här förvaltarna kommer med andra ord inte gråta om börsen fortsätter nedåt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -