Köpvärda fonder i september

Fondtips Efter Brexitvalet har världens börser gått starkt. Inför september gör vi ett byte på listan.

Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn för september så ökar vi andelen aktier. Utifrån det ser Placera möjligheten att öka risken i fondvalen och rekommenderar i första hand högrisk- och medelriskfonder.

Inför september gör vi en förändring bland våra rekommenderade spetsfonder inom segmentet medelrisk: Aktie-Ansvar Kvanthedge får lämna listan till förmån för en blandfond. Vi lyfter därför in Carnegie Strategifond som en spetsfond på listan över tio köpvärda fonder.

Fonden förvaltas av John Strömgren sedan drygt 20 år. Fonden placerar i räntor och aktier med nordiskt fokus. Investeringsprocessen är analysdriven; tyngdpunkten ligger på bolag med stabil intjäning, låg värdering, solida kassaflöden och företagsobligationer med hög avkastning.

Fonden har lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Resultatet är en avkastning som de senaste tre åren uppgått till totalt 37,6 procent, vilket är betydligt bättre än kategorisnittet 23,6 procent. Det är till och med i nivå jämför med rena Sverigefonder som i snitt levererat 39,3 procent under samma period.

Avkastningen har levererats till en klart lägre risknivå, mätt som standardavvikelse. Fonden har haft en risk på 8,5 procent jämfört med kategorin Sverigefonder på i snitt 13,3 procent. Givet fondens risk är med andra ord avkastningen riktigt bra.

Med spetsfond syftar vi på fonder som fokuserar på marknader eller branscher som bedöms utvecklas bättre än snittet i kategorin. De passar bra för den aktive spararen som är beredd att göra fondbyten med kort varsel.

Räntemarknaden erbjuder i bästa fall blygsam avkastning men får agera som parkeringsplats för kapitalet i väntan på bättre tider. Vi har kvar Spiltan Räntefond Sverige bland våra köpvärda fonder i september.

I diagrammet visar vi förhållandet mellan fondernas genomsnittliga avkastning och risk de senaste tre åren. Vi ser hur huvuddelen av fonderna följer den trendlinje som speglar ett positivt samband mellan risk och avkastning. Ju lägre risk man tar, desto lägre avkastning kan man förvänta sig att investeringen ger.

Delphi Nordic har levererat högst genomsnittlig avkastning under perioden. De senaste tre åren har fonden gått upp med 111 procent, vilket är betydligt mer än våra förväntningar. Noterbart är att fonden har klarat det senaste årets björnmarknad med positiv avkastning.

Den andra är First State Global Infrastructure, som har levererat en hög riskjusterad avkastning under perioden. Risken i fonden har varit på samma nivå som i en global aktiefond, men med betydligt högre avkastning.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som delar vår uppfattning om att öka risken ska titta vidare bland våra hög- och medelriskfonder.

För den som tror att aktiemarknaderna kan gå ner hänvisar vi till våra fonder med låg risk.

För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i september.

HÖGRE RISK                              

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Fonden är bred och investerar efter MSCI All Countries World Index som inkluderar tillväxtmarknader.

Spetsfonder

Delphi Nordic: En stabil Nordenfond som presterat bra och gett en bra riskjusterad avkastning över tiden. Fonden har en tydlig investeringsprocess – kallad Delphimetoden – bygger på en kombination av fundamentalanalys och trendanalys som varit klart framgångsrik.

AMF Aktiefond Europa: Har långsiktiga innehav och låg omsättningshastighet vilket har betalat sig över tid. Den har under det senaste året haft mellan 55 till 65 aktier, jämfört med index som har cirka 600 aktier.

First State Global Infrastructure: Infrastrukturinvesteringar ger ett stabilt kassaflöde då de ofta verkar i en monopolliknande situation med förutsägbara intäkter. De ger ett bra skydd mot konjunktursvängningar.

SEB Nordamerika små och medelstora bolag: Investerar i kvalitetsbolag som marknaden underskattar och gärna upplever som lite tråkiga. Förvaltningen är aktiv och fonden har en koncentrerad portfölj med bara 60-talet aktier.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Merrant Alpha Select SEK: En multistrategifond som investerar i 10-20 marknadsneutrala hedgefondsstrategier. Fonden är konstruerad för att generera stabil avkastning med låg risk oberoende av utvecklingen på globala aktie- och räntemarknader, och över hela konjunkturcykeln.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AMF Aktiefond Europa Köp 159,45 -
AMF Balansfond Köp 245,24 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 124,62 -
Delphi Nordic A Köp 31 255,52 -
First Sentier Glb Lstd Infra A GBP Acc Köp 25,13 -
Köp 126,75 -
SEB Nordamerika Små och Medelstora Bolag Köp 2 157,18 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 118,15 -
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 97,50 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 245,27 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -