Upp inför jobbsiffror

Börs (UPPDATERAD) Stockholmsbörsen handlades upp något på fredagen och trenden var densamma på de ledande Europabörserna.

Dagens clou är de amerikanska sysselsättningssiffrorna som blir offentliga kl 14.30 svensk tid, och som väntas ge vägledning om en eventuell amerikansk räntehöjning. Förväntningarna för augusti är 180.000 fler sysselsatta (255.000 i juli).

Strax efter 13.20 var storbolagsindexet OMXS30 0,6 procent högre på 1.425. Omsättningen på Stockholmsbörsen var samtidigt 5,2 miljarder kronor.

På råvarufronten steg Nordsjöoljan Brent något men handlades trots det strax under 46 dollar fatet. Oljepriset har sjunkit 7-8 procent den senaste veckan. I slutet av månaden väntas oljekartellen Opec mötas i Algeriet, för att än en gång ta upp frågan om en möjlig frysning av produktionsnivåerna.

Rocket Internet, där Kinnevik är storägare, föll cirka 10 procent i Frankfurt efter en vinstvarning. Kinneviks portfölj består till drygt 5 procent av Rocket och aktien handlades ned 1,2 procent - sämst i OMXS30.

Exane BNP Paribas har lyft ABB till outperform från underperform inför kapitalmarknadsdagen om en månad. Verkstadsjätten steg 1,6 procent och var tredje bäst inom OMXS30, efter Swedish Match och SCA som handlades upp 1,8 procent vardera.

Société Générale har sänkt Assa Abloy till behåll från köp på grund av oro över Kina. Tidigare i veckan har flera andra analytiker varnat för just Kina som problem för låsbolaget. Aktien som fallit tungt under veckan visade nu små rörelser: plus 0,2 procent.

På hemmaplan har Unibets ordförande Anders Ström sålt närmare 1,5 miljoner aktier i speloperatören, vilket motsvarade cirka en åttondel av hans totala innehav. Unibet tappade 3,6 procent och flera andra spelrelaterade bolag följde med nedåt. Net Ent backade 2 procent och Cherry nära 4 procent.

Ögonsensorbolaget Tobii bedömer att värdet på en order från Alienware kommer att bli något högre än det bedömda värdet på en tidigare beställning från Acer. Tobii har tidigare uppskattat ordervärdet från Acer till mellan 7 och 15 miljoner kronor. Tobiis aktie steg ytterligare 2,7 procent och den senaste veckan har uppgången varit hela 26 procent.

Lundin Mining har antytt positiva uppdateringar kring kopparreserver och tillgångar, menade RBC i en kommentar. Gruvaktien steg 1,6 procent.

Orexos studie med Zubsolv mot opiatberoende beskrivs av specialistläkemedelsbolaget sammantaget som en framgång, vilket bidrog till att Orexo klättrade 2,8 procent.

På rapportfronten fanns bioteknikbolaget Oasmia samt Medcap, som investerar i läkemedel och medicinteknik. Båda tappade 2-2,5 procent.

MTG, som i förra veckan rapporterade ett fyrfaldigat tittande på TV3 under OS i Rio de Janeiro, steg 3,5 procent. TV3 ska börja sända så kallad linjär-tv, det vill säga tablålagd tv, tillsammans med Aftonbladet i form av ett morgonprogram måndag-fredag.

Starbreeze, som stigit kraftigt sedan bolaget börjat leverera sin nya virtual reality-hjälm till Imax, tappade farten och rekylerade ned 2,5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -