En ETF med kött och blod

ETF/Fonder Vill du ta rygg på ägarledda bolag som styrs långsiktigt av en entreprenör och grundare? Placera hittat en ETF för dig.

Det finns ekonomisk forskning som visar att ägarledda bolag med en entreprenörsdriven grundaren i en framträdande roll skapar mer innovation. Fler framgångsrika bolag som Amazon, Facebook, Apple, Netflix och Tesla har en grundare som framgånsgrikt styrt bolagen.

Mark Zuckerberg, Facebook-grundare

Ägarledda bolag tenderar att skapa fler patent genom en tydligt innovationsdriven miljö. Amerikansk forskning visar att innovationskraften är större och patenttillväxten hela 30 procent högre än genomsnittsbolaget bland de 500 största bolagen på USA-börserna.

Genom ett stort kapitalägande är enganemanget större och långsiktigtheten tydligare, då man oftast har ett livsverk att försvara. Den typen av bolag har också möjligheten att styra teknikutvecklingen genom tydliga och långsiktiga beslut. Här är det tydligt hur en stark entreprenörsdriven ledare kan ta bolagen mot nya tekniska landvinningar.

Det finns flera exempel på det. Steve Jobs på Apple skapade både Iphone och Ipad som helt nya produkter med egen ny teknik.

Även Elon Musk har tagit elbilsbolaget Tesla till en allvarlig utmanare för hela motorindustrin.

Elon Musk, Tesla och Space-X

Utöver det har Elon Musks rymdbolag Space-X lyckats återvinna och återanvända rakter med stora kostnadsbesparingar för rymdindustin som resultat.

Annan forskning visar på ett tydligt personal- och kundengemang som sträcker sig längre än vanliga bolag. Om inte kunden är nöjd är det svårt att växa som bolag med ett bra rykte. Utan en bra och tydlig personalpolitik är det svårt att skapa en inspirierande och nnovativmiljö för tekniska landvinningar.

Placera tror att genom ta rygg på entreprenörsdrivna ägarledda bolag med tydlig innovationskraft bör man som investerare bli belönad på lång sikt.

ETF:en med börskoden BOSS lanserades den 15 februari i år.

ETF:en BOSS består  som namnet antyder av en portfölj av bolag som fortfarande ägs- och styrs av grundare. Urvalet görs av en investeringskommitté och portföljen består i huvudsak av de 100 största amerikanska bolagen mätt som börsvärde.  Medelstora bolag utgör hela 73 procent följt av stora bolag på 20 procent.

BOSS är tiltad mot bolag inom tekniksektorn och finansbolag. Tillsammans utgör de knappt 50 procent. Hälsovård är den tredje största sektorn på knappt 20 procent. Fonden är inte någon utpräglad teknikinvestering utan spridningen bland olika sektorer är tydlig.

Det största innehavet i fonden står för bara 2,1 procent av kapitalet och de tio största står för cirka 15 procent. De största innehaven i ETF:en är Nvidia Corp, Masimo Corp, Seattle Genetics, Kite Pharma och Veeva Systems. Vi hittar också flera välkända bolag som Amazon, Alphabet (Google), Twitter, Salesforce och Facebook.

Andra framträdande bolag är Netflix som fortfarande styrs av medgrundaren Reed Hastings sedan starten 1997 och Tesla med Elon Musk i förarsätet.

BOSS är en nischprodukt och snittvärderingen bland bolagen i fondportföljen är skyhög med ett genomsnittligt p/e-tal på 83, enligt Factset. Förvaltningsavgiften i fonden är på hanterbara 0,65 procent. Placera tycker att man bör vara långsiktig i BOSS för att få utväxling av ägarnas långsiktiga förvaltning av bolaget.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -